Jóllehet 1991 óta uniós prioritás a veszélyes hulladék keletkezésének megelőzése, és az intézkedések középpontjában a gazdasági szereplők terméktervezési és -gyártási módjának befolyásolása, a szennyezők felelőssé tétele, valamint a fogyasztók jobb tájékoztatása áll, az unióban keletkező veszélyes hulladék mennyisége mégsem csökken – figyelmeztett hétfőn az luxembourgi székhelyű számvevőszéke.

Budapest, 2016. június 8.Feldolgozásra váró hulladék a Mü-Gu Kft. budapesti telepén 2016. június 8-án. A hulladékanyag-kereskedő és feldolgozó cégnél a hulladék több mint 85 százalékát újrahasznosítják.
Fotó: Koszticsák Szilárd

 A veszélyes hulladék illegális lerakása és kereskedelme továbbra is jövedelmező üzlet. 

Becslések szerint az éves bevétel csak a kereskedést tekintve 1,5 milliárd és 1,8 milliárd euró közé tehető. Ritka a felderítés, a nyomozás és a vádemelés, a büntetések pedig alacsonyak – írták.

A számvevőszék hangsúlyozza, hogy a veszélyes hulladék megfelelő osztályozása és nyomon követése révén jobban elkerülhető a nem megfelelő kezelés, és megszűnhetnek az illegális kerülőutak. 

Megjegyezték: a veszélyes hulladékot a különböző tagállamok eltérően osztályozzák, ami szintén hátrányos.

A luxembourgi szervezet szerint 

az újrafeldolgozási technológiák tökéletesítése és a kapacitás növelése kedvező lehetőségeket kínál, például a fontos nyersanyagok visszanyerését az elektronikus berendezésekből és egyéb hulladékból, ami az unió stratégiai autonómiájának hasznára válna. 

Egy nagyobb visszatartó erejű szankciós mechanizmus révén pedig korlátozni lehetne a veszélyes hulladékkal való illegális kereskedést is – tették hozzá.

Milliárdos ipari fejlesztés valósul meg Karcagon

A beruházás részeként poliuretán hab hulladékhasznosító üzemet adtak át.