Sok hazai vállalatnak okoz problémát, hogy vezető vagy magas pozícióban lévő külföldi kollégáik papíron igazolt végzettség hiányában egy megítélés alá esnek a vendégmunkásokkal az új bevándorlási törvény alapján. A BLS-CEE Ügyvédi Iroda szakértője szerint a külföldieket alkalmazó vállalatoknak személyre szabott jogi megoldásokat kell találniuk a törvénymódosítással keletkezett új kihívásokra.

Worried,Businesswoman,Receiving,A,Notification,From,A,Colleague,In,Her
Fotó: Shutterstock

Egy megítélés alá kerülnek a vendégmunkásokkal

A szabályozás már január elsejétől hatályba lépett, így a vártnál gyorsabb alkalmazkodást igényelt az érintettektől. A változásokon felül 2024. január-február között felfüggesztettek minden tartózkodási engedélyt érintő eljárást, ami további adminisztrációs akadályokat és megoldandó kérdéseket jelent a külföldieket foglalkoztatók számára.

Dancsa-Nábráczky Réka, a régióban több nagyvállalat munkavállalóinak relokációját segítő BLS-CEE Ügyvédi Iroda szakértője szerint az új jogszabály kihívást jelenthet azoknak, akik meghatározott felső vagy szakirányú képesítés nélkül magasabb pozíciót kívánnak betölteni.

Az új törvény egyik legjelentősebb változása, hogy 

különbséget tesz magas beosztásúak esetében a felsőfokú szakirányú végzettséggel rendelkezők és azzal nem rendelkezők foglalkoztatása között, és utóbbiakat egy kategóriába helyezi a vendégmunkásokkal.

Ennek eredményeként sok olyan munkavállaló, aki képességei, ismeretei és gyakorlati tapasztalatai alapján megfelel ugyan az adott magas beosztáshoz szükséges munkapiaci elvárásoknak, felsőfokú szakirányú végzettséget igazoló papír (diploma, oklevél, tanúsítvány) nélkül egy megítélés alá kerül a vendégmunkásokkal.

Ez pedig számos hátránnyal jár:

  • egyes pozíciókat egyáltalán nem tölthet be,
  • nem jogosult huzamos tartózkodásra jogosító engedélyt igényelni,
  • valamint családtagjai nem jogosultak az egyszerűbb eljárást jelentő családegyesítési engedélyt kérni.

Engedélyük emellett legfeljebb 3 évre szólhat, valamint az ebbe a kategóriába eső, évente kiadható engedélyek száma is korlátozott. A BLS-CEE szakértője szerint ezeket az eseteket egyedi jogi megoldásokkal lehet kezelni: a jogi tanácsadóknak több szempont (bevándorlási, munkajogi, adózási kérdések) egyidejű figyelembevételével kell megtalálni a legkedvezőbb tartózkodási engedélyfajtát, amellett, hogy végigvezeti a vállalatot az engedély-kérelmezés szerteágazó folyamatán.

Világosan kell szabályozni, ki és mennyi ideig tartózkodhat Magyarország területén

Az új bevándorlási törvényjavaslatot még 2023 november közepén nyújtotta be a Belügyminisztérium. „Világosan kell szabályozni, ki és mennyi ideig tartózkodhat Magyarország területén. Sem a munkavégzés, sem más tartózkodás nem lehet korlátlan és nem hosszabbítható meg automatikusan” – ezzel indokolta közleményében a Belügyminisztérium az új törvényt. Az új törvény célja a külföldi tőke vonzása és a befektetések ösztönzése, a magas képzettségű külföldiek munkavállalásához és tartózkodásához kedvezőbb feltételek biztosítása.