Magyar gazdaság

Vendégmunkások: itt van minden, amit az új szabályozásról tudni kell

A javaslatnak nem célja, hogy a vendégmunkások számára elősegítse a társadalomba történő mielőbbi integrációt, de egyértelmű keretet teremt a határozott idejű magyarországi tevékenységüknek – írta a Világgazdaságnak küldött elemzésében Oláh Veronika, az EY munkaerővel és emberi erőforrással kapcsolatos szolgáltatásainak vezető partnere. A szakértőt azok után kérdeztük az új idegenrendészeti törvényről, hogy a kormány nemrégiben benyújtotta az Országgyűlésnek a javaslatot, amely a jövőben sokkal szigorúbban szabályozná a harmadik országbeli állampolgárok hazai foglalkoztatását. Az alábbiakban a világhírű tanácsadó cég szakértőjének elemzését közöljük.

Mint ismert, a kormány új törvényjavaslatot nyújtott be az Országgyűlés elé, amely a harmadik országbeli állampolgárok magyarországi tartózkodását és foglalkoztatását szabályozza. A kormány új javaslata az idegenrendészeti szabályok alapvető változásait hozza el, amivel Magyarország szuverén államként dönthet arról, hogy ki és mennyi ideig tartózkodhat az országban.

Ennek megfelelően, a vendégmunkások szigorúbb feltételek mellett végezhetnek munkát Magyarországon, és csak akkor jöhetnek, ha nincs elérhető magyar munkavállaló az állás betöltésére.  

A törvényjavaslat további célja külföldi tőke vonzása és befektetések ösztönzése, a magas képzettségű külföldiek munkavállalásához és tartózkodásához kedvezőbb feltételek biztosítása. A hatálybalépés tervezett napja 2024. szeptember 1.

The,Concept,Art,Of,World,Has,Social,Network,Connect,People
Fotó: Shutterstock

 

Rövid távú magyarországi tartózkodás és munkavállalás esetén nincs változás

Rövid távú magyarországi tartózkodás esetében az európai uniós szabályok az irányadók. 180 napon belül, 90 napot meg nem haladóan, schengeni vízum birtokában tartózkodhat a harmadik országbeli állampolgár Magyarország területén. Ez alól kivételt képeznek azon országok állampolgárai, ahonnan vízummentesen utazhatnak be a térségbe. Az Európai Utasinformációs és Engedélyezési Rendszer bevezetését követően, várhatóan 2024 végétől ETIAS utazási engedély birtokában léphetnek csak be az ország területére. Rövid távon a javaslat nem zárja ki a munkavégzést, de meg kell vizsgálni, hogy milyen feltételeknek kell ehhez fennállnia (pl. munkavállalási engedély szükséges-e a tevékenységhez).

Új engedély- és vízumtípusokat vezet be a javaslat a tartós magyarországi tartózkodásra és munkavégzésre

A 90 napot meghaladó magyarországi tartózkodás szabályozása már részben nemzeti hatáskör. Ezen a területen a javaslat alapjaiban változtatja meg a jelenlegi idegenrendészeti rendszert:

a legnagyobb változás, hogy a javaslat különbséget tesz az alacsonyan képzett „vendégmunkások” és a magasan képzett személyek bevándorlási szabályai között. 

Az alacsonyan képzett személyek

A vendégmunkások számára elérhető új engedélyekben közös, hogy 

  • egyszerre legfeljebb három év tartózkodásra jogosítja birtokosát,
  • családtagok nem csatlakozhatnak hozzá,
  • Magyarországon nem jogosult más jogcímen engedélyt igényelni és
  • nem jogosult Nemzeti tartózkodási kártya igénylésére sem (korábban: letelepedési engedély),
  • a foglalkoztató köteles gondoskodni a vendégmunkás kiutazásáról az engedély érvényességének megszűnését követő hat napon belül.

Mindezeken túl a kormány kvótát vezethet be a kiadható engedélyek számára, a kérelmezők állampolgárságára és az általuk betölteni kívánt pozícióra vonatkozóan is. Ezek az engedélytípusok jelenleg a munkavállalás-célú összevont engedély kategóriába tartoznak, és az említett korlátozások nem vonatkoznak rájuk. A javaslatnak nem célja, hogy a vendégmunkások számára elősegítse a társdalomba történő mielőbbi integrációt, de egyértelmű keretet teremt a határozott idejű magyarországi tevékenységüknek. 

A magasan képzett személyek

A magas kompetenciával rendelkező harmadik országbeli állampolgárok részére az európai uniós szabályozáson alapuló engedélyek (pl. EU Kék Kártya, ICT-engedély) mellett a javaslat bevezeti a Magyar Kártyát is. Erre az engedélytípusra felsőfokú szakmai képesítéssel rendelkező külföldi munkavállalók jogosultak, az engedély érvényességi ideje legfeljebb három év, ami alkalmanként három évvel meghosszabbítható. A Magyar Kártya birtokosához csatlakozhatnak a családtagjai.

A külföldi tőke vonzása – vendégbefektetői, vállalati kártya státusz

  1. Vendégbefektetők – ha a harmadik országbeli állampolgár a törvényben meghatározott kritériumoknak megfelel, vendégbefektetői vízumot és tartózkodási engedélyt kérelmezhet. A nemzetközi zsargonban „Golden Visa”-ként ismert, kivételes lehetőséggel a tehetősebb külföldiek tartós tartózkodási státusz megszerzésére lesznek jogosultak, amire Magyarországon 2017 óta nincs lehetőség. Az általános feltételek teljesítése és legalább 250 ezer euró magyarországi befektetés esetén jogosultak az engedélyre.  A vendégbefektetői tartózkodási engedély érvényességi ideje legfeljebb tíz év, ami ugyanezen célból újabb tíz évvel meghosszabbítható. A vendégbefektetőhöz családtagjai is csatlakozhatnak Magyarországon. 
  2. Vállalati Kártya – az új engedélytípus bevezetésével a külföldi vállalkozások áthelyezése Magyarországra átláthatóbb szabályozás keretében lesz lehetséges, az engedély megszerzése legfeljebb négy év határozott időtartamú tartózkodásra jogosít. A vállalati kártya birtokosának családtagjai is csatlakozhatnak a Magyarországra településhez.

Ukrán és szerb állampolgárok jogállása – a Nemzeti Kártya

Magyarország és a két állam közti szoros gazdasági együttműködés keretében a kormány célja, hogy az ukrán és szerb állampolgárok magyarországi munkavállalását további kedvezményekkel segítse elő. Ezen célt szolgálja a Nemzeti Kártya bevezetése, mely engedéllyel lehetséges a foglalkoztatóváltás, egy hosszabbítási kérelemmel. A Nemzeti Kártya érvényességi ideje első kiadás esetén legfeljebb két év, amely alkalmanként három évvel meghosszabbítható.

Huzamos tartózkodás – Letelepedés

A huzamos tartózkodási engedély (korábban letelepedési engedély) feltételrendszere érdemben nem változik a jelenleg hatályos szabályozáshoz képest, azonban a vendégmunkásokat kizárja a jogosultak köréből, így biztosítva a magyar és társadalom védelmét.

Összefoglaló

A törvényjavaslat célja Magyarország idegenrendészeti szabályainak szigorítása a harmadik országbeliek tartózkodására és foglalkoztatására vonatkozóan. További cél a külföldi tőke vonzása, a magasan képzett szakemberek munkavállalási és tartózkodási feltételeinek kedvezőbbé tétele, valamint a vendégmunkások munkavállalásának korlátozott keretekben történő engedélyezése.

 

munkavállalás magyarországi tartózkodás idegenrendészeti törvény vendégmunkások
Kapcsolódó cikkek