Debrecen keleti részének infrastruktúra-fejlesztéséről beszélt sajtótájékoztatón Papp László szerdán a DEMKI Csapókerti Közösségi Házban – számolt be róla a Haon.

20240221-infrastruktura-fejlesztes-Debrecen-KA_15
Az út- és a vízhálózat fejlődik jelentősen, a zártkerti részeket ezután lakóövezetnek tekintik.
Fotó: Kiss Annamarie / Hajdú-bihari Napló

A polgármester kifejtette: a 2024-es év egyik legfontosabb területe a keleti városrész vizes infrastruktúra-fejlesztése, ezen belül a szennyvíz- és ivóvíz-hálózat kiépítése, valamint a közlekedési útvonalak fejlesztése. Megjegyezte, ezt a beruházást Debrecen fogja előkészíteni, és a programnak nem része a Építési és Közlekedési Minisztériummal kötött, a keleti lakóterületet távolról elkerülő körgyűrűre vonatkozó szerződés.

Mindez azért fontos, mert a zártkerti övezetekre koncentráló keleti városrészt Debrecen jövőbeni lakóterületi zónájának tekintik.

Az úthálózatot is eszerint fejlesztik: a 22 kilométeres nagy elkerülő a zártkerti övezetek külső határát zárja le, miközben a belső közlekedési folyosók kialakítása eltérő célt szolgál. Papp László hangsúlyozta, ez nem egy belső elkerülő körgyűrű lesz, hiszen egy belső autópálya használata nem szolgálta volna a környékbeliek életét. Ehelyett azt a koncepciót választották, hogy a sugárirányban Debrecen központja felé haladó főbb közlekedési útvonalakat kössék össze, eltérő metszéspontoknál, egy nem összefüggő folyosót létrehozva.

Az első szakasz a 4-es, a 471-es és a 48-as főút közötti rész lesz, mely a Júliatelepet kívülről elkerülve, új útként fogja biztosítani az összeköttetést a három nagy forgalmú út között – mondta a polgármester.