Két KRESZ módosításon is dolgozik a kormány – erről is beszélt Lázár János csütörtökön azon a sajtótájékoztatón, amelyet eredetileg a március 1-jétől élesedő új tömegközlekedési tarifarendszerről tartott.

SLAWIK, HenrykBudapest, 2023. december 25.Az alsó rakpart lezárására figyelmeztető KRESZ-táblák Budán, a Rákóczi hídnál 2023. december 25-én. A Duna felső szakaszán elkezdődött az árhullám tetőzése; Budapesten a folyó tetőzése december 27-én napközben várható, 660 centiméter körüli vízállással, elsőfokú árvízvédelmi készültség mellett.MTI/Illyés TiborÁrhullám a Dunán, fővárosi rakpartlezárás
Új KRESZ Magyarországon: már tavasszal megszavazhatja a parlament az első módosítást. Fotó: MTI / Illyés Tibor

Az építési és közlekedési miniszter kifejtette, hogy egy kis és egy nagy KRESZ módosítás van az asztalon. Előbbi jóval előrehaladottabb. Ez ugyanis már túljutott a közigazgatási egyeztetésen 

és beterjesztik a kormány elé.

Ha minden terv szerint halad, a parlament már a tavaszi ülésszakban szavazhat róla. A kis KRESZ módosítás tartalmazni fogja egyebek mellett az elektromos rollerek és a többi új közlekedési eszköz kérdését, illetve nagyobb hangsúlyt helyet a kerékpárosok és a gyalogosok védelmére.

Ezzel párhuzamosan folyik az úgynevezett nagy KRESZ módosítása, amely a több mint öt évtizedes jogszabályt újítaná meg alapjaiban. Ennek kapcsán a kormányzat ötven szakmai szervezettel kíván asztalhoz ülni. Abban próbálnak konszenzust teremteni, hogy egyáltalán ki kell-e nyitni a KRESZ általános reformjának a kérdését. Eddig a visszajelzések alapján a válasz egyértelműen igen, mivel a KRESZ fölött eljárt az idő.

Lázár János azt mondta, hogy szélesíteni kívánják erről a párbeszédet és társadalmiasítani is kívánják. Azt is felvetette, hogy 

akár konzultáció is indokolt lehet, hogy a KRESZ egyes irányait megvitassák. 

Megemlítette a jogosítvány megszerzésének eljárását, és az alapvető szabályok érdemi felülvizsgálatát is. Szerinte, ha ezt a javaslatcsomagot az ősszel be tudja vinni a kormány elé, akkor legkorábban 2026-ban léphet életbe az új KRESZ Magyarországon.

Egyre biztosabb, hogy megújul a KRESZ – megy az ötletelés a változásokról

Kétnapos konferencián vitatták meg a hazai közlekedési ágazat szakértői a KRESZ átalakításának irányait, amelyről egyelőre túl sokat továbbra sem lehet tudni.