Magyar gazdaság

Újabb autóipari beruházó érkezik a Hajdúságba, de most nem Debrecenbe

Egy 9 hektáros területet már értékesítettek a hajdúböszörményi Nyugati Ipari Parkban, ám az egyéb megállapodások miatt egyelőre nem fedhetik fel a beruházó nevét. Kiss Attila polgármester annyit viszont elárult, hogy autóipari beszállítóról van szó. A településvezető korábban már jelezte, hogy egy komoly céggel tárgyalnak, amely a debreceni BMW-vel van kapcsolatban.

„A Debrecenben és a vármegyében zajló ipari fejlesztésekkel, beruházásokkal érkező beszállítói igények kielégítésére alakítottuk ki a Nyugati Ipari Parkunkat a 35-ös főút és az M35-ös autópálya közötti területen” – közölte a Hajdú-Bihar Vármegyei Hírportállal, a Haon.hu-val Kiss Attila, Hajdúböszörmény polgármestere, hozzátéve, körülbelül 8,5 hektáron helyi, valamint környékbeli kis- és középvállalkozásoknak értékesítettek telkeket. Egy részük már az idén elkezdi az építkezést – jegyezte meg –, az ipari park második ütemében pedig körülbelül 100-120 hektáros bővítés várható.

CM20240201_Hajdúböszörmény (27)
Egy 9 hektáros területet már értékesítettek a hajdúböszörményi Nyugati Ipari Parkban, ahová egy autóipari cég érkezik.
Fotó: Czinege Melinda / Hajdú-Bihari Napló

Kiss elmondta, ehhez kapcsolódóan egy 9 hektáros területet már eladtak, azonban egyéb megállapodások miatt egyelőre nem fedheti fel a beruházó nevét. 

Annyit viszont elárulhatok, hogy autóipari céghez kapcsolódóan érkezik beszállító.

Az M35-ös autópálya melletti ipari területet a Széchenyi 2020 programban, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) támogatása mellett fejlesztették, 667 millió forintos beruházással. A több mint nyolchektárt a kkv-szektor számára mérte fel annak idején az önkormányzat, és az átadáskor a polgármester már jelezte, a fejlesztéssel nem állnak le. „Nem titok, hogy egy komoly céggel tárgyalunk, amely a BMW-vel van kapcsolatban” – szögezte le akkor.

A településvezető arról is beszélt a portálnak, hogy a háború okozta gazdasági nehézségek miatt nehezen indult a tavalyi év Hajdúböszörménynek. Rámutatott, hogy az azt megelőző esztendőben körülbelül 160-180 millió forint volt az önkormányzati intézmények, cégek épületeinek energiaköltsége. „A 2023-as kalkuláció szerint ez 1,5 milliárdra emelkedett volna, ha nem fogadunk el, s hajtunk végre egy 39 pontos energiatakarékossági intézkedéscsomagot” – magyarázta. 

Kiss Attila úgy fogalmazott, hogy a fenti intézkedésnek, továbbá a mintegy 444 millió forintos kormányzati támogatásnak köszönhetően sikerült kordában tartaniuk az energiakiadásaikat, a megnövekedett helyi iparűzési adóbevételek révén pedig a vártnál jobban, pozitív mérleggel zárták az évet.  

 

autóipari beszállító BMW Group Debrecen Kiss Attila Hajdúböszörmény autóipari beruházás
Kapcsolódó cikkek