A West Midlands ipari övezetben, Coventryben építene akkumulátorgyárat 1,2 milliárd fontból az Eve Energy – írja a The Times. A kínai vállalat előrehaladott tárgyalásokat folytat a beruházás érdekében, mellyel akár hatezer új munkahelyet teremthetnek. 

Stuttgart,,Germany,-,05-22-2021:,Person,Holding,Smartphone,With,Logo,Of
Fotó: T. Schneider

A Dehir szemléje szerint a világ kilencedik legnagyobb akkugyártója tavaly májusban jelentette be, hogy Debrecenben 482 milliárdból építi fel első európai üzemét. A cég másfél éve megállapodást kötött a BMW-vel, hogy az Európában gyártott elektromos autóikhoz akkumulátorokat szállít majd.

A lap szerint ezen megállapodás áll a debreceni beruházásuk mögött is, amellyel több mint ezer új munkahely jön létre.

Az akkumulátorcella-üzem földmunkáit 2023 végén kezdték meg, az építkezés befejezése 2025 végére várható. A tervek szerint a gyár 2026-ban egy gyártósorral kezdi meg működését, és felfutó rendszerben, folyamatosan bővíti kapacitását.

A cég már toborozza leendő debreceni üzemébe a munkatársakat. A kínai vállalat elsődlegesen a logisztika, a raktározás, az építkezés és a termelés gépesítésének területére keres új dolgozókat, valamint pályakezdőket, a toborzás elősegítésére pedig Debrecenben és Budapesten létesített irodákat.

Bemutatjuk Magyarország nagy autóipari térképét – így rajzolja át hazánkat a zöldforradalom

Jelenleg is mintegy 8000 milliárd forint értékű autóipari beruházás kivitelezése van folyamatban hazánkban, ami garantálja, hogy Magyarország az autóipar átalakulásának egyik éllovasa legyen. Ha valamennyi beruházás felépül, pár éven belül mintegy 750 ezer személygépjármű gördülhet le a hazai szalagokról.