Hatodik hónapja csökken a cégszám, még mindig magasan van az újonnan indított felszámolási eljárások száma – olvasható az Opten közleményében.

Businessman,Giving,Pile,Of,Folders,To,Young,Female,Assistant,In
Fotó: Shutterstock

Eszerint februárban az előző év azonos időszakához viszonyítva közel 350-nel több új vállalkozás alakult, és az idei év elején is jelentős növekedés figyelhető meg a cégalapítások terén. Ugyanakkor árnyékot vet erre a biztató fejleményre, hogy 

tavaly több mint 20 ezer felszámolási eljárás indult, ami egyértelműen befolyásolja a cégmegszűnések számának növekedését, és véleményem szerint az év végére akár elérheti a 40 ezret is

– mondta Alföldi Csaba, az Opten céginformációs szakértője.

Az elmúlt hét évben – kivéve a 2021-est – a január és februári hónapokban tendenciózusan csökkent a cégszám. 

Az idei év különleges, mert közel 2 ezerrel kevesebb cég szűnt meg

az előző év hasonló időszakához képest, és még a járvány előtti  békeidők szezonális csökkenésénél is enyhébb volt a visszaesés. A februári adatok jelentős erősödést mutatnak az alapítások terén, ami különösen üdvözítő a korábbi szűkös időszakok után.

Februárban összesen 2,6 ezer új vállalkozás jött létre, ami nemcsak meghaladja az előző év hasonló időszakában regisztrált adatokat, hanem 2023 márciusát kivéve az elmúlt 14 hónap legmagasabb alapítási értékét is felülmúlja. A január-februári összehasonlítás során pedig az látható, hogy az előző év hasonló időszakához képest mintegy 1 800 céggel kevesebb szűnt meg.

Új eljárások száma
 

A jövőbeni cégszám alakulása nagyban függ a múltbeli és jelenlegi cégbírósági eljárások kimenetelétől, és persze a jövőbeli cégalapításoktól. Februárban az új cégbírósági eljárások inkább negatív tendenciát mutattak. A két legjelentősebb eljárásból, ez a felszámolási és a kényszertörlési, nemcsak az előző hónaphoz képest, hanem az előző év azonos időszakához viszonyítva is több lett. 

Továbbra sem csökken az új felszámolási eljárások száma,

miután már elérte az 1,8 ezret, míg tavaly februárban ez még 1,3 ezer volt. Az eljárások közül a legnagyobb súlyt a felszámolási képviseli 43,9 százalékos aránnyal. 

A kényszertörlések száma ugyan kisebb a felszámolási eljárásokénál, mindössze 1,4 ezer, azonban várhatóan több mint 70 százalékuk felszámolásba fog átfordulni. A végelszámolások száma hasonló maradt a tavalyihoz, amikor 870 cég döntött úgy, hogy kilép a piacról.

Online,Digital,E,Invoice,Statement,On,Hybrid,Laptop
Fotó: Shutterstock

A jövőben további cégszámcsökkenés várható, miután az alapítási kedv növekedése nem olyan erős, mint ami képes lenne ellensúlyozni a tavalyi közel 50 ezer új cégbírósági eljárás következményeit.

Tavaly mintegy 38 ezer vállalkozás szűnt meg, miközben az újonnan alapított vállalkozások száma 26 ezer alatt maradt. 

Nem gondolom, hogy sokkal kevesebb megszűnés lenne az idén, mint tavaly

– mondta Alföldi Csaba, céginformációs szakértő, aki 35-40 ezer cég megszűnésére és legfeljebb 30 ezer alapítására számít, vagyis további 5 ezerrel csökkenhet év végére a cégek száma a két folyamat eredőjeként. 

Kiemelkedő a fluktuáció Budapesten is

Az Opten Cégfluktuációs Indexe, ami az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkhöz képest, februárban átlagosan 10-11 százalék körül mozgott. Ebben az időszakban Békés, Veszprém és Zala vármegyékben érte el a legalacsonyabb értékeket, míg a legmagasabb fluktuációt Budapest, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Fejér vármegye produkálta.

Opten - CFI vármegyénként 2024. február