Az év elejére visszaestek a cégalapítások az építőiparban, ezzel egy öt éven át tartó emelkedés ért véget – közölte az Opten céginformációs szolgáltató. 

Adataik szerint januárban 13 százalékkal kevesebb társaság alakult az építőiparban, mint amennyi megszűnt. 

A 328 januári cégalapítás után februárban ugyan 474-re nőtt ez a szám, de a két hónap együttes értéke a legalacsonyabb szezonális adat az elmúlt négy évben. A törlések száma az elmúlt öt hónap során folyamatosan nőtt, a végelszámolások és a felszámolási eljárások többéves csúcsokat döntöttek meg 2023 elején. Az egyéni vállalkozók számában szintén látszik a visszaesés, 774 belépővel az idei február az elmúlt három év legalacsonyabb értékét hozta – írták. 

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság (archív)

A közlemény szerint 

a visszaesésnek voltak előjelei, noha 2022-ben még 3 százalékkal nőtt az építőipari termelés.

Az ágazat sikeresen jött ki a járvány okozta válságból, de 

az ukrajnai háború, és a magas hatásait nem tudta kivédeni 

– magyarázták a visszaesés okait. Hozzátették, hogy a december végi szerződésállomány 1,2 százalékkal mérséklődött, a januári építőipari teljesítmény pedig nemcsak éves, hanem havi összevetésben is mérséklődött. 

Az adatok alapján az Opten úgy látja, hogy az építőipari vállalkozások a nehézségek miatt egyelőre kivárnak. A kilátásaik rövid távon nem kedvezők, a következő fél év bizonytalanul alakulhat, a második fél évre vonatkozó előrejelzések már bizakodóbbak – olvasható a közleményben.  

A Világgazdaság korábban megírta, hogy megtorpanni látszik a lakásügy, mind az elkészülő új lakások, mind a megrendelt és elvégzett felújítások számában a tavalyitól elmaradó mennyiségre van kilátás. A lakossági és vállalkozói lakásépítés egyaránt fékez, idén legfeljebb 18 ezer lakás átadására és a tavalyi 250 ezer után mindössze 180 ezer felújítására lát esélyt az ÉVOSZ elnöke az időarányos kivitelezési adatokból és a megrendelések számából ítélve. 

Hiába nőtt az építési engedélyek és egyszerű bejelentések száma, miután kevesebb a megkezdett kivitelezés, és a lakásfelújítások száma is elmarad a tavalyitól, az olló tovább nyílik, a korábbinál nagyobb arányban hiúsulnak meg, illetve halasztódnak el építkezések.