Vállalati kérdőíves felmérések elemzésével vizsgálta meg a Magyar Nemzeti Bank, hogy mi korlátozza a cégek üzletmenetét. A válaszok egybehangzóan a kereslet hiányát, a költségek növekedését és az inflációt emelték ki a legfontosabb tényezőkként. Minden felmérés azt igazolta, hogy az elsődleges probléma az így csak az árstabilitás állíthatja helyre a gazdasági bizalmat, a termelés és a beruházások újbóli növekedését.

Strategy,Of,Diversified,Investment.,Investor,Managing,Portfolio.,Pie,Chart,And
Jelentős a cégek tartaléka, magas a készpénz és banki betétek állománya.
Fotó: Shutterstock

Szintén kiderült még, 

a beruházásokat a gyenge kereslet akadályozza,

azonban van még egy tényező, ami szintén nem kedvez a beruházásoknak.

A VOSZ felmérésének elemzésében, amelyet szintén összegzett és idézett a jegybaki tanulmány, azt írja, „a vállalkozások pénzügyi helyzete a legjobban teljesítő alindex a mért mutatók közül”, azaz a cégek döntő többségének stabil a háttere. A vállalatok 95 százalékának nem volt adótartozása, 83 százalékuk arról számolt be, hogy nincs fizetési problémája és a cégek többsége pénzügyi tartalékkal is rendelkezett.

A tanulmányból kiderül, a vállalatok 

likvid eszközeinek állománya magas, ami lehetővé tenné a megtakarításokból történő beruházásokat.

Ezen belül jelentős (közel 20 ezer milliárd forint) a készpénz és banki betétek állománya. A likvid eszközök elmúlt években megfigyelt jelentős növekedése a nagyvállalatokra és a KKV-kre egyaránt jellemző volt, a forrásellátottság nemcsak régiós, de teljes európai uniós összevetésben is kedvező. Az unióban a hazai vállalatoknak van a harmadik legtöbb likvid pénzügyi eszköze a banki hiteleik arányában Írország és Málta után.

A tanulmány szerint viszont a beruházások drágulása és az árak emelkedése miatt nem fogtak fejlesztésbe a cégek úgy, hogy ehhez megvan a stabil anyagi hátterük.