Keddtől újabb 15 milliárdos szakaszra pályázhatnak a cégek munkahelyi képzéseik megvalósításához. Az uniós forrásokból megvalósuló Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz 3.2.1 kiemelt projektjének célja, hogy a vállalatoknak nyújtott – feltételesen visszatérítendő – támogatásokon keresztül segítse munkavállalóik képzését. Ezzel hozzájárulva a vállalkozások termelékenységének javításához és a munkavállalók kompetenciáinak fejlesztéséhez – olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében.

Team,Of,People,Having,Class,With,Business,Trainer.,Group,Of
Fotó: Shutterstock

A program korábbi szakaszaiban eddig mintegy 1200 vállalkozás több mint 50 ezer munkavállalója részesült képzési támogatásban. 

A GINOP Plusz Program munkahelyi képzésekre fordítható 70 milliárd forintos pályázatának keretében a munkáltatók többek között szakmai ismeretekre irányuló képzésekhez, valamint IKT és nyelvi képzésekhez kaphatnak támogatást. Elsősorban a munkavállalók képzési költségeihez, valamint a képzés miatt kieső munkaidőre járó béréhez. 

A képzéseket támogató program következő – 15 milliárd forintos kerettel meghirdetett szakasza számos könnyítést is tartalmaz a vállalkozások részére. Az energiaintenzív ágazatokban működő vállalkozások – amennyiben képzési tervükben zöld átálláshoz kapcsolódó képzés is megjelenik – 100 százalékos támogatási intenzitással igényelhetnek támogatást. 

A képzési és bértámogatási elem kapcsán a támogatás maximális mértéke – a pályázó vállalat méretétől függően – kkv-k esetében 75 millió forint, nagyvállalatoknál 150 millió forint. 

A képzési támogatásra és bértámogatásra vonatkozóan mikro- és kisvállalkozás esetében 70 százalékos, középvállalkozásoknál 60 százalékos, nagyvállalatoknál pedig 50 százalékos a támogatási intenzitás. A vállalkozások részére megítélt támogatás feltételesen vissza nem térítendő, ami az új szakaszban kedvezőbb továbbfoglalkoztatási feltételek meghatározott mértékben történő teljesülése esetén válhat vissza nem térintendő támogatássá.

Korábban a minisztérium emlékeztetett, hogy a kormány célja, hogy az infláció sikeres visszaszorítását követően 2024-ben helyreállítsa a gazdasági növekedést és 4 százalék körüli GDP-növekedést érjen el. Azt is közölték, hogy a GINOP Plusz vállalkozásfejlesztést szolgáló prioritása keretében a Nemzetgazdasági Minisztériuma lehető legrövidebb időn belül ki fogja írni a pályázatokat a mikro-, kis- és középvállalkozások számára.