A magyarországi ipari termelés volumene 1,8 százalékkal nőtt 2024 februárjában. 2023-ban szinte folyamatosan negatív adatokról számolt be a Központi Statisztikai Hivatal, így a friss számok a kilábalás jeleit mutatják. A naptárhatással kiigazított érték 1,4 százalékos növekedést mutat.

MercedesBenz Kecskemet_ReStart20200428_3
A 29 napos február segített a magyar iparnak, nagyobbat lépett előre a termelés / Fotó: Dudar Szilárd / Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.

A KSH előzetes közlése szerint az ipari termelés növekedéséhez a feldolgozóipari alágak többsége hozzájárult. A fontosabb ipari ágazatok, a járműgyártás, valamint az élelmiszer-, ital- és dohánytermékgyártás mind bővülni tudott.

Az ipari termelés volumenindexe 2024. február
 

Csökkenés a villamos berendezések, valamint a számítógépek, elektronikai, optikai termékek gyártósorai mellett volt tapasztalható.

Bár a február már biztató jeleket mutat, az egész évet nézve még korai az öröm. A januári és februári összesített ipari termelésre tekintve 0,9 százalékos csökkenés látható éves bázison. Ezzel együtt a február egyértelműen azt jelzi, hogy az miatt visszafogott 2023-as ipari termelést magunk mögött hagyhatjuk. Havi bázison, tehát januárról februárra a magyar ipari termelés volumene 3,5 százalékkal nőtt.

Folytatja a talpra állást a magyar külkereskedelem, de még mindig messze a tavalyi pörgés

Havi szinten több mint 9 százalékkal bővült a magyar miközben az nagyjából stagnálást mutatott. Bár a kivitel második hónapja mutat nagyobb mértékű növekedést, a 2023 elején tapasztalt szint még távolinak tűnik. A magyar külker továbbra is kitett a német gazdaság teljesítményének.