Februárban az euróban számított értéke 2,4, az importé 12 százalékkal kisebb volt az előző év azonos időszakinál. A termék-külkereskedelmi egyenleg 1,1 milliárd euróval javult.

EA__90502021.10.28. Budapest 
BILK Cargo Logisztikai Központ
Magyar Nemzet 
fotó: Éberling András (EA)
Folytatja a talpra állást a magyar külkereskedelem, de még mindig messze a tavalyi pörgés / Fotó: Éberling András

Az előző hónaphoz viszonyítva a külkereskedelmi termékforgalom szintje az exportoldalon 9,2 százalékkal nőtt, az importoldalon 0,1 százalékkal mérséklődött.

A külkereskedelmi termékforgalom egyenlege 2024. február
 

2024 februárjában a magyar kivitel értéke 12,6 milliárd eurót (4875 milliárd forintot), a behozatalé 10,9 milliárd eurót (4234 milliárd forintot) tett ki. A termék-külkereskedelmi egyenleg így 1,7 milliárd euró (641 milliárd forint) volt. A kivitel 77, a behozatal 72 százalékát az EU tagállamaival bonyolította le Magyarország.

Éves összevetésben még nem látszik, hogy magára találna a magyar külkereskedelem. Az export euróban számított értéke 2,4, az importé 12 százalékkal csökkent 2023 februárjához képest.

A külkereskedelmi termékforgalom értékváltozása január-február
 

A német gazdaság gyengélkedése lassíthatja a magyar növekedést

Továbbra is Németország hazánk legfontosabb kereskedelmi partnere, viszont a februári makrogazdasági adatok azt mutatják, hogy nincs a legjobb állapotban a német gazdaság. Az és a magas hitelköltségek miatt a német lakossági és vállalati szektor visszafogja a költekezést, amit jól mutat az is, hogy februárban zsugorodott a kiskereskedelmi forgalom az országban.

A német gazdaság hagyományosan húzza a magyart, így a 2023 első félévében tapasztalt külkereskedelmi forgalom visszatérése nagymértékben függ a berlini gazdasági élénkítéstől.

Bajban a gazdaság, nem mernek vásárolni a németek

Az infláció és a magas hitelköltségek miatt februárban is zsugorodott a német kiskereskedelmi forgalom. Németország nincs jó állapotban, legfontosabb külkereskedelmi partnerünk idén az előrejelzések szerint tovább gyengélkedhet.