Tovább hízott a költségvetés hiánya, márciusban már 2321 milliárdnál járt az államháztartási deficit – derült ki a Pénzügyminisztérium előzetes államháztartási jelentéséből. Mivel februárban 1758 milliárd forintnál járt a hiány mértéke, így egyetlen hónap alatt 563 milliárddal nőtt a deficit.

20200502 Budapest Pénzügyminisztérium épületfotóFotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Az idei pénzforgalmi hiányt 2514 milliárddal tervezte a kormány, 

tehát a mai adattal lényegében teljesült az egész éves terv, amely most 92 százalékon áll.

Ugyanakkor már korábban is tudni lehetett, hogy a kormány a 2,9 százalékos eredeti hiánycélt lényegében elengedte, helyette 4,5 százalékra lőtte be a mértékét.

A Pénzügyminisztérium annyit árult el, hogy az egyes Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) sorozatok kamatfizetési időpontja az első negyedévben esedékes, a lakosságnak kifizetett kamatkiadások jelentős növekedést mutattak márciusban is.

A kamatkiadásokra fordított kifizetések összege március végéig 1241,3 milliárd forint volt, amely 604,0 milliárd forinttal magasabb az előző évi azonos időszak teljesítésén.

Meghaladták az egy évvel korábbi kifizetést a nyugellátásokra és a gyógyító-megelőző ellátásra fordított összegek is. Nyugellátásokra 1895,7 milliárd forintot, míg a gyógyító-megelőző ellátásra 588,9 milliárd forintot fordítottunk március végéig.

A rezsivédelemmel és közüzemi szolgáltatások támogatásával kapcsolatos kiadások március végéig 461,3 milliárd forintot tettek ki.

A kormány elkötelezett a hiány és az csökkentése mellett

– írja a minisztérium, hozzátéve, hogy a fenntartható érdekében a kormány a következő években 3 százalék alá csökkenti a költségvetési hiányt. A hiány mértéke az idei évben 4,5 százalék, jövőre 3,7 százalék, 2026-ban pedig 2,9 százalék lehet.

Arra korábban felhívtuk a figyelmet, hogy nemcsak Magyarországon, a régiós országokban is kilyukadt költségvetés, idén a visegrádi országok közül egyedül Csehországban lehet alacsonyabb a hiány 4 százaléknál.