Próbavásárlással jutottak 3,5 kilogramm cirill betűs, valamint érvényes forgalomba hozatali és felhasználási engedéllyel nem rendelkező növényvédő szerhez egy magánszemélytől a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei márciusban. Az akciót további ellenőrzés követte Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, végül több mint harminc kilogramm kockázatosnak számító növényvédő szert vont ki a forgalomból a hatóság. 

Chemical,Fertilizer,The,Product,Stock,Is,Packed,In,Sacks,,Stacked
Legyen gyanús, ha nincs semmilyen felirat vagy cirill betűs / Fotó: Shutterstock (illusztráció)

A két vizsgálat végül összesen 32 kilogramm növényvédő szer forgalomból való kivonásával, forgalmazásának és felhasználásának megtiltásával, valamint zár alá vételével zárult. További súlyos szabálytalanságot jelentett, hogy a növényvédő szereket üzleten kívül, működési és növényvédő szer forgalmazási, vásárlási, felhasználási engedély nélkül értékesítették. A forgalomból kivont, zár alá vett engedélyköteles termékek mennyisége megközelítőleg 100 hektár növényi kultúra kezelésére lett volna elegendő. Az eljárás és a bírság megállapítása még folyamatban van. Az érintett magánszemély adatai elérhetőek a Nébih jogsértés listáján.

A Nébih nyomatékosította, a hatóság a jövőben is fokozottan ellenőrzi majd a növényi termékek vizsgálatakor a nem engedélyezett szerek jelenlétét, valamint a növényvédő szerek forgalmazását, melyek használata a gazdálkodóktól is nagy körültekintést igényel. Kiemelten fontos, hogy növényvédő szert kizárólag üzletben, megbízható forrásból szabad vásárolni, továbbá a felhasználásuk során fokozottan ügyelni kell az előírások betartására. 

A hivatal kéri, hogy amennyiben valaki illegális forgalmazást észlel, jelezze azt a Nébih zöldszámán (06-80/263-244) vagy a [email protected] e-mail címen.