Alig nőttek az áfabevételek tavalyhoz képest március végéig, miközben a kamatkiadások megduplázódtak egy év alatt ez derült ki az államháztartás első háromhavi részletes adataiból. A Pénzügyminisztérium korábban közölte, hogy március végén az államháztartási deficit 2321 milliárdnál járt, miután egyetlen hónap leforgása alatt 563 milliárddal hízott tovább a hiány. Bár korábban is tudni lehetett, hogy a kormány a 2,9 százalékos eredeti hiánycélt lényegében elengedte, helyette 4,5 százalékra lőtte be a mértékét, így se néz ki túl jól, hogy három hónap alatt teljesült a költségvetési törvényben rögzített éves terv 92 százaléka.

Pénzügyminisztérium épület
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A részletes adatokból jól látszik, hogy továbbra is az áfabevételek hiánya az egyik legnagyobb gond, tavalyhoz képest minimális növekedés tapasztalható: 2023 márciusáig 1602 milliárd forint bevétele volt az államkasszának az adónemből, 

most márciusig bezárólag 1647 milliárd forint, a növekmény mindössze 45 milliárd forint.

A magas hiány másik oka a növekvő kamatkiadások, amelyek tavaly ilyenkor még 637 milliárd forintnál jártak, idén már 1241 milliárdnál, tehát lényegében megduplázódtak. Bár a 3100 milliárdos éves terv 40 százaléka teljesült, a szaktárca arra hívta fel a figyelmet, hogy a kamatkiadások év eleji megugrása a lakossági kötvények kamatfizetésében történt változások miatt tapasztalható, a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) sorozat kamatfizetési időpontja az első negyedévre került.

Szintén jelentős tételt képeznek a személyijövedelemadó-bevételek. Az év első három hónapjában 1076,4 milliárd forint befizetés érkezett az államkasszába, amely 135,7 milliárd forinttal magasabb az egy évvel korábbi összegnél. A pénzügyminisztérium szerint ennek oka a bértömeg növekedése.

Az uniós programok bevételei mérlegsoron 2024. március végéig 328,2 milliárd forint bevétel realizálódott. Ez az összeg a törvényi előirányzat (2479,8 milliárd forint) 13,2 százalékát teszi ki. 

A 13. havi kifizetésének támogatására február hónapban 449,0 milliárd forintot utaltak át a Nyugdíjbiztosítási Alapnak, ami 31,0 milliárd forinttal haladja meg az előző év azonos időszakában ugyanezen a jogcímen nyújtott támogatás összegét. Nyugellátásokra összesen 1895,7 milliárd forintot költött a kormány, ami 186 milliárddal magasabb az előző évinél. A gyógyító-megelőző ellátásra pedig 588,9 milliárd forintot fordított az állam március végéig.

Hamarosan benyújtja a kormány az idei büdzsé módosítását

A kormány ezzel együtt elkötelezett a hiány csökkentése mellett, ezért döntött nemrégiben 675 milliárd forint értékű beruházás elcsúsztatásáról. Azonban nagy kérdés, hogy így is teljesülhet-e a 4,5 százalékos hiánycél, főleg, ha a növekedés is a vártnál lassabb lesz. Hogy pontosan miképp képzeli el az idei évet a megváltozott makrofeltételek közepette, az az idei büdzsé hamarosan a parlament elé kerülő módosításából derülhet ki.