Február végig csaknem kétezer család nyújtotta be igénylését a Pluszra – mondta Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatorna műsorában.

Happy young couple hugging
Fotó: Science Photo Library via AFP

Kiemelte, hogy az igénylések dinamikája hasonló, mint a 2015-ben bevezetett CSOK-nál. Ezt örömteli hírnek nevezte, mert a CSOK-ot – annak teljes élettartama alatt – 240 ezer család vette igénybe. Az év első két hónapjában benyújtott CSOK Plusz-igénylések szerint a házaspárok kétharmada gyermektelen – közölte. Mint mondta, ez azt mutatja, hogy a házaspárokat sikerült átbillenteni, hogy merjenek gyermeket vállalni.

Véleménye szerint szintén a gyermekvállalási hajlandóság emelkedését jelenti az az adat is, hogy a párok valamivel több mint ötven százaléka két vagy több gyermeket vállal előre.

A CSOK Pluszt új gyermek vállalásával lehet igényelni, és a támogatott hitelt aszerint ítélik meg, hogy hány gyermekessé válik a család – hangsúlyozta Hornung Ágnes. Hozzátette, hogy attól függően, hogy a családok 1, 2 vagy 3 gyereket vállalnak, 15, 30 vagy 50 millió forintot tudnak igényelni államilag támogatott fix 3 százalékos kamattal.

Az átlagos hitelösszeg 26 millió forint – mondta, megjegyezve, hogy ez is azt jelzi, hogy a családok több gyermeket vállalnak. Közölte, hogy a hitelösszeg a fővárosban is, de vidéken még inkább jelentős segítség a családok otthonteremtéséhez.

Kiemelte, hogy a CSOK Pluszt használtlakás-vásárlására vagy -bővítésére is igénybe lehet venni, a családok több mint 85 százaléka élt ezzel a lehetőséggel.

Az államtitkár kitért arra, hogy a bevezetése után intenzív az érdeklődés a lakáshitelezés és az területén, mind a bankok, mind a piaci szereplők ezt igazolják vissza. Nőtt a bizalmi index – jegyezte meg.

Hornung Ágnes a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában arról is beszélt, hogy az igénylő házaspárok felében az édesanya 30 év alatti. Közölte azt is, hogy a családok egyötöde a CSOK Plusz mellé piaci hitelt is felvett, illetve sokan kombinálják a CSOK Pluszt a Babaváróval.