A CSOK Plusz a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) helyébe lépett új támogatási forma Magyarországon. Lényege, hogy a házaspárok a gyermekvállalás fejében fix, legfeljebb 3 százalékos, maximum 50 millió forint összegű hitelt vehetnek fel. Az igénylést követően megszületett második és minden további gyerek után a felvett kölcsön tőkerészéből 10-10 millió forintot elenged az állam. A támogatás felvevői illetékmentességre és áfa-visszatérítésre is jogosultakká válnak.  

A CSOK Plusz 2024 januárjában indult el, csak házastársak vehetik fel a feleség 41 éves korának betöltéséig. 2024-től két átmeneti évig, 2025. december 31-ig a 41 évnél idősebb nők is igényelhetik házastársként, amennyiben igazolják legalább 12 hetes terhességüket.  

A CSOK-hoz közvetlen állami támogatás és kedvezményes hitel is járt, a CSOK Pluszhoz azonban csak kedvezményes, de a korábbinál nagyobb összegű hitel kapcsolódik. A személyi feltételek között szerepel, hogy legalább 2 év társadalombiztosítási jogviszonyt kell igazolni, függetlenül az igényelt hitel összegétől. A CSOK Plusz az ország összes településén igényelhető. 2630, külön rendeletben meghatározott kistelepülésen a CSOK Plusz a falusi CSOK-kal együtt is felvehető.