Tilos tizennyolcadik életévet be nem töltött személy részére a népegészségügyi termékadóról szóló törvényben meghatározott energiaitalt értékesíteni, illetve kiszolgálni – ez szerepel abban a törvényjavaslatban, amelyet kedden nyújtott be a parlamentnek két kormánypárti országgyűlési képviselő, Hollik István (KDNP) és Nacsa Lőrinc (KDNP).

hell04
A parlament előtt a törvény: betilthatják Magyarországon az energiaitalt a 18 éven aluliaknak / Fotó: Vajda János / Észak-Magyarország

A kezdeményezés nem új, hiszen ugyanők már tavaly októberben javaslatot tettek rá, hogy a törvényhozás vizsgálja meg az energiaitalok gyerekekre gyakorolt hatását. Ha csak lassan is, de mostanra kiderült: nem a levegőbe beszéltek, a felvetés immáron konkretizálódott.

Hogyan tiltanák be a gyerekeknek az energiaitalt Magyarországon?

A törvénytervezet szerint az energiaitalok eladásának betiltását a A gyermekek egészségének megőrzéséről című törvénnyel érnék el. Ez lényegében a fogyasztóvédelemről szóló törvény több ponton történő kiegészítésére épül. Az is látszik a törvénytervezet szövegéből, hogy az energiaitalok gyerekeknek való értékesítésének megszüntetése határozott cél, ugyanis súlyos szankciókat rendelnek ennek megsértéséért.

  • A jogsértés megállapításától számított legfeljebb egy évig megtilthatja az alkoholtartalmú ital, az energiaital, a dohánytermék, illetve a szexuális termék forgalmazását.
  • A rendelkezések 3 éven belüli ismételt megsértése esetén pedig elrendelheti a jogsértéssel érintett üzlet legfeljebb harminc nap időtartamra történő ideiglenes bezárását.

Mindez nem valamiféle távoli terv, hiszen a törvény a kihirdetését követő harmincadik napon lép hatályba, vagyis akár már a nyártól érvényes lehet.

Miért tiltanák be Magyarországon a gyerekeknek az energiaitalokat?

Az indoklás szerint Magyarországon a fiatalok energiaital-fogyasztása mára aggasztó méreteket öltött. Egy felmérés szerint 

78 százalékuk fogyaszt energiaitalt és minden ötödik 10–14 éves gyerek rendszeresen fogyaszt energiaitalt reggelire.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központhoz 2011. november 1-je óta közel ötszáz bejelentés érkezett az energiaital-fogyasztással összefüggő eseményekről, rosszullétekről, kellemetlen tünetekről. A bejelentett események 

  • 26 százaléka lányokat, 
  • 74 százaléka pedig fiúkat érintett, 
  • az esetek 74 százalékában 18 év alatti fiatal lett rosszul, közülük is a 15-16 éves korosztályból kerültek ki a legtöbben. 

Az elfogyasztott energiaital mennyisége személyenként 1 deciliter és 2,5 liter között változott, és az energiaitalt 22 százalékban alkohollal együtt fogyasztották. Az energiaital fogyasztásának helyszíneként 40 százalékban az otthont, 23 százalékban az iskolát, 8 százalékban szórakozóhelyet jelöltek meg.

A probléma súlyosságát mutatja, hogy a bejelentések nagy részében (70 százalék) valóban szükség volt az egészségügyi ellátó rendszer igénybe vételére. A törvényjavaslatot jegyző politikusok arra is kitértek, hogy az elmúlt hónapokban sok szakemberrel, orvossal (Magyar Kardiológusok Társasága, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ) egyeztettek, akik megerősítették, hogy ez komoly egészségügyi kockázatot jelent. 

A Gyermekkardiológusok Európai Társasága képviselői szerint egyre több páciensük kórházi kezelésre szorul a túladagolás miatt, ezért szeretnék elérni, hogy a kiskorúaknak Európa-szerte megtiltsák az energiaitalok árusítását. „A magyar fiatalok egészségének megőrzése közös ügyünk, ezért arra kérem képviselőtársaimat, hogy pártpolitikai hovatartozástól függetlenül támogassák a javaslatot” – fogalmazott Nacsa Lőrinc.

Romániában meglépték azt, amiről itthon még csak lamentálnak

Tilos lesz Romániában 18 év alattiaknak eladni azokat az italokat, amelyek a koffeinből, taurinból, karnitinból, guaranából, glükuronolaktonból, vagy más, a központi idegrendszert stimuláló vegyületből legalább kettőt tartalmaznak. Idehaza is hasonló szabályozás készülhet, ha érdemben foglalkozik a kérdéssel a kormány.