Érezhető átrendeződést hozott a múlt év a háztartások pénzügyi eszközeinél, miután a lakosság figyelme az értékpapír-megtakarítások felé fordult – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból.

Business,Man,Trader,Broker,Analyst,Investor,Holding,Tab,In,Hands
Fotó: Shutterstock

A jegybank statisztikái szerint egyértelműen a befektetési jegyek tekinthetők a lakossági megtakarítási piac tavalyi nyerteseinek: az állományuk rendkívül gyors ütemben, 44,5 százalékkal emelkedett 2023-ban, és az utolsó negyedév végére meghaladta a 9755 milliárd forintot. Az állomány ugrásszerű emelkedéséhez az új vásárlások járultak hozzá elsősorban: a tranzakciók – vagyis a vételek és eladások – egyenlege tavaly közel 2140 milliárd forintos pluszt mutatott. Sokat nyertek ugyanakkor a befektetők az alapok hozamain is, miután az átértékelődésnek köszönhetően tavaly összességében 867 milliárd forinttal hízott az állomány. Mindennek köszönhetően a befektetési jegyek súlya is jelentősen emelkedett a háztartások megtakarítási portfóliójában, az utolsó negyedévre már meghaladta a 10 százalékot.

A múlt év utolsó negyedére 10 százalék fölé ugrott a befektetési jegyek súlya a lakossági megtakarításokon belül

Az állampapíroknál szintén igen dinamikus, 23,8 százalékos emelkedést mért az állományban az MNB, így az állami adósságpapírokban már 12 554,5 forintja volt az év végén a lakosságnak. 

A növekedés itt is elsősorban a friss pénzek beáramlásának a következménye: a tranzakciók egyenlege tavaly összességében 2372,9 milliárd forintos pluszt mutatott, miközben egy évvel korábban még alig több mint 30 milliárdost.

A gyors állománynövekedés nyomán az állampapírok súlya is több mint 1 százalékponttal nőtt egy év alatt a portfólióban, és elérte a 13 százalékot.

A készpénztől és a betétektől viszont láthatóan kezdtek elfordulni a kisbefektetők 2023-ban: az előbbi állománya 1,8 százalékkal csökkent éves alapon, és 6553,9 milliárd forintot tett ki. Ezzel a készpénz részesedése éppen egy százalékponttal esett vissza a lakossági megtakarítási portfólióban, és az év végén már 6,8 százalékot ért el. A betéteknél valamivel gyorsabban, 4,4 százalékkal olvadt tavaly az állomány – itt hosszú évek óta először mutatott ki csökkenést az MNB –, és az év végén valamivel 14 ezermilliárd forint felett mozgott. Ennek nyomán a betétek megtakarítási portfólión belüli részesedése 17,2-ről 14,5 százalékra esett vissza.

A múlt évben gyorsult a pénzügyi eszközök állományának növekedése

A jegybank adatai szerint egyébként 

tavaly 13,6 százalékkal, 96 887,7 milliárd forintra nőtt a háztartások pénzügyi eszközeinek az állománya.

A portfólió növekedési üteme ugyan jóval gyorsabb az egy évvel korábbi 9,4 százaléknál, ám a tavalyi, éves, átlagos inflációnál valamivel alacsonyabb.