A Gyurcsány-korszakhoz képest egymillióval dolgoznak többen, miközben 2010-hez képest közel 400 ezerrel csökkent a munkát keresők száma – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. A tárca szerint ráadásul tavaly márciushoz viszonyítva is további mintegy nyolcezer fővel csökkent a regiszterben szereplők köre, így abban jelenleg mindössze 236 ezren vannak.

Construction worker wearing safety work at high uniform on scaffolding at construction site on during sunset,Working at height equipment.
A foglalkoztatottság további növelését segítő intézkedéseket tervez a kormány / Fotó: Shutterstock

A gazdasági aktivitás a korábbi hónapokhoz viszonyítva gyorsabb ütemben nőtt, a létszámnövekedés egy év alatt meghaladta a 60 ezret – állapította meg Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. 

A kormány ugyanakkor ezzel párhuzamosan továbbra is célzott intézkedésekkel igyekszik csökkenteni a regisztrált álláskeresők számát.

Magyarországon a munkaerő-tartalék mintegy 300 ezer főre tehető, a regisztrált álláskeresők számán felül közel 60 ezer inaktív található hazánkban, akiket a újraindítása érdekében minden lehetséges eszközt felhasználva be kell vonni a munkaerőpiacra. Az aktivitás növelése érdekében hazai és uniós finanszírozású programok is indultak, az elkövetkezendő időszakban pedig további célzott munkaerőpiaci intézkedések várhatók a foglalkoztatás további növelését szem előtt tartva – fogalmazott az NGM közleménye.

A szakértő elmondta, hogy mennyit keres egy vendégmunkás – Podcast

A vendégmunkások hozzájárulnak a magyar munkahelyek megőrzéséhez is.