Hét céget keresett meg március végéig a Rác hotel hasznosításával kapcsolatban a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt., amely immár nemzetközi pályázat előkészítésén dolgozik a felépült, de egyetlen percig sem üzemelt szálloda ügyében.

Csaknem két évtizede elkészült, de vendégeket sosem fogadott a Rác fürdő mellé épült szálloda / Fotó: Bruzák Noémi / MTI

A Rác hotel kapcsán fókuszba került társaságok mindegyike olyan Magyarországon jelen lévő, megfelelő tapasztalatokkal és referenciával rendelkező cég, amelyek nemzetközi hoteltanácsadással foglalkoznak, illetve hospitality üzletággal egyaránt rendelkeznek.

A fővárosi fürdőüzemeltető vállalat idén februárban  indikatív ajánlatot kért értékbecslésre és nemzetközi szintű hasznosításra alkalmas tenderdokumentáció elkészítésére – tájékoztatták lapunkat. Az ajánlatok egységes összehasonlíthatósága érdekében készült pontosító ajánlattételi felhívást 2024. március 29-én kapták meg az érintett cégek. Az ajánlati felhívás három részből áll, részajánlattételi lehetőséget biztosítva a megkeresett társaságoknak. 

Nem tud szabadulni a Rác hoteltől a főváros, de a fürdő felújítására legalább van pénz

Kitermelte tavaly a Rác fürdő felújításához szükséges forrást az üzemeltető cég. A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. bevétele több mint hárommilliárd forinttal több a vártnál, adózás utáni várható eredménye pedig ötmilliárd forint körül lesz. A Rác fürdő felújítását nem veszélyezteti a hotel hasznosítására kiírt pályázat eredménytelensége, amivel kapcsolatban egyébként tavaly még nagyon reménykedve nyilatkozott mindenki. Egyelőre nem tudni, miért nem kellett senkinek a szálloda.

A beadási határidő április közepe, ezt követően a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt.-vel együttműködésben történik az ajánlatok szakmai értékelése. 

A fürdő felújítása hamarosan kezdődik, átadása a Gellért Fürdő bezárásáig megtörténik a tervek szerint / Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Tekintettel a részajánlattételi lehetőségre, a pályázat eredményeként 

akár három partnerrel is szerződést köthetnek 

– tudtuk meg.

Mint emlékezetes, a  Rác hotel műszaki állapotfelmérését az eredeti terveket készítő Geon Építész Stúdió és Mérnöki Iroda Kft. végezte el 2023-ban. Ez a dokumentáció lett az alapja a hotel hasznosítására még tavaly kiírt pályázatoknak. 

Párhuzamosan két pályázati kiírás futott: 

  • egy hosszú távra szóló bérleti konstrukcióra
  • és egy a hotel épületének értékesítésére. 

Miután a tavaly márciusban, illetve októberben meghirdetett pályázati eljárásokon az informális érdeklődéseket követően végül nem érkezett ajánlat a BGYH Zrt.-hez, a Rác hotel sorsa továbbra is napirenden van.