Öt kivitelező cég között dőlhet el a Rác fürdő felújítására kiírt kétlépcsős közbeszerzési pályázat, aminek első fordulója, az előminősítési szakasz a napokban zárul tudta meg a Világgazdaság.

BGYH Zrt.
Rác,fürdő,hotel,fel
jítás,bgyh
Az évtized legjobban várt felújítása volt a Rác fürdőé, mellé 2010-re hotel is épült, amely sosem üzemelt még.
Fotó: BGYH Zrt.

Nem került veszélybe a Rác fürdő felújítása, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt. 2023-ban elért eredménye ugyanis lehetővé teszi a fürdő rekonstrukciójának finanszírozását saját forrásból tájékoztatta szerkesztőségünket a cég kommunikációs osztálya.

Tavaly megközelítőleg 23 milliárd forintos árbevételt ért el a tervezett 19,7 milliárd forinthoz képest a BGYH Zrt.,

a társaság adózás utáni várható eredménye pedig 5 milliárd forint felett alakul. Ez elsősorban annak a hároméves üzleti stratégiának köszönhető, amelyet a vállalat még 2020-ban állított össze hangsúlyozták.

Lefaragtak a költségekből

A rekonstrukció költségigénye a közbeszerzési eljárás eredménye alapján látható majd pontosan, a Rác fürdő épületének műszaki állapotát a szakértők a 2010-ben elkészült felújítás értékének 40 százalékára becsülték. A várható kiadásokat eredetileg 5,5 milliárd forintra taksálták, ezt végül 4,63 milliárd forintra szorította le olcsóbb megoldásokkal kalkulálva a fürdőüzemeltető vállalat.

BGYH Zrt.
Rác,fürdő,hotel,fel
jítás,bgyh
Az egykori pompa nagy része megfakult a több mint évtizedes zárva tartás alatt.
Fotó: BGYH Zrt.

Az állapotfelmérés után a tervezési munkákra a Budapesti Építőművészeti Műhely Tervező Kft. kapott megbízást egy hirdetmény nélküli közbeszerzési eljárás lebonyolításával, szerzői jogára tekintettel kizárólagos jogosultsággal. 

Tavaly nyáron elkészültek a fürdőépületrész rekonstrukciójának tervei, ezen alapul a kivitelezésiköltség-terv, amely a kivitelezői pályázat indításának alapja volt. A Rác fürdő rekonstrukciójáról a fővárosi közgyűlés 2023 őszén határozott, e döntés alapján indult el a közbeszerzési eljárás a kivitelező kiválasztására. 

A fürdőrekonstrukció kiemelt, nagy értékű és tetemes referenciaértéket képviselő beruházás,

a kivitelezésre jelentkezőknek a szerződés teljesítésére való alkalmasságáról az ajánlatkérő dönt a pályázat első szakaszában. 

BGYH Zrt.
Rác,fürdő,hotel,fel
jítás,bgyh
Gombátlanítás, fertőtlenítés az épületben, ahová belépni is életveszélyessé vált.
Fotó: BGYH Zrt.

A közbeszerzési eljárást követően kezdődhet meg a felújítás, a tervek szerint 

a Rác fürdő várhatóan 2025 tavaszán nyit meg újra. 

A Rác Hotel hasznosítása

Párhuzamosan két pályázati kiírás futott a Rác Hotel kapcsán. Az egyik egy hosszú távra szóló bérleti konstrukcióra, a másik a hotel épületének értékesítésére vonatkozott. A soha meg sem nyitott épületért, amely 2010-re épült fel, 4 milliárd forint plusz áfát, valamint a hozzá tartozó 3,4 ezer négyzetméteres földterület használatáért évente nettó 70 millió forint bérleti díjat kért a főváros, de hiába, mert jelentkező másodszor sem akadt.

A fürdő mellé épült Rác Hotel épülete hét évvel ezelőtt.
Fotó: Bruzák Noémi / MTI

A bérleti lehetőséggel sem élt senki, 

a hotelt évente egymillió euró plusz áfáért kínálták 15 plusz 5 évre.

A 2023-ban meghirdetett pályázatok a második nekifutásra is eredménytelenül zárultak. A hotel hasznosítására szóló új pályázat előkészítés alatt áll, arról nem kaptunk információt, hogy miben tér majd el az előzőektől. A fürdőfelújítási projekt azonban időközben függetlenítve lett a hotelpályázattól, ennek, illetve a BGYH eredményes működésének köszönhető, hogy nem kellett jegelni.

A Rác fürdő egyébként a Gellértet váltja majd, amelynek a felújítása körülbelül akkor kezdődik majd, amikor az előbbi megnyílik.