A Rác fürdő felújítására hamarosan kiírja a főváros a közbeszerzési pályázatot, a tervek szerint 2025-ben meg is nyithat. Hogy mi van most ott, mit okozott az elmúlt másfél évtized bezártsága, a penész, az enyészet, arról a jövő héten saját szemükkel győződhetnek meg azok, akik időben regisztrálnak az október 11-ei eseményre.

Fotó: BGYH Zrt.

A fővárosi közgyűlés szeptember végén határozott a létesítmény rekonstrukciójáról, amely alapján indítható a közbeszerzési eljárás a kivitelező kiválasztására. A Rác Fürdő és Hotel komplexumot 2021-ben vásárolta meg a Budapest Gyógyfürdői Zrt., amely  kritikus állapotban vehette birtokba az ingatlant – írta a cég a lakógyűlésre incitáló nyilvános meghívóban.

A belső terek penészesek, dohosak, az egészségre veszélyes mértékben szennyezettek voltak,

emiatt elsősorban, megelőző lépésként a biztonságos munkavégzés feltételeit kellett megteremteni, azaz a teljes terület penész- és gombamentesítésére volt szükség. Ezután lehetett megkezdeni a felújítás előkészítését, az ehhez szükséges munkálatokat.

A Rác Fürdő épületének műszaki állapotát a szakértők a 2010-ben elkészült felújítás 40 százalékára becsülik, vagyis az állagromlás 60 százalékos volt. Az állapotfelmérés után a fürdőépület tervezési munkáira – szerzői jogára tekintettel kizárólagosan – a Budapesti Építőművészeti Műhely Tervező Kft. kapott megbízást egy hirdetmény nélküli közbeszerzési eljárás lebonyolítására, így mintegy féléves munka eredményeként ez év július közepére a fürdő épületrész rekonstrukciójának terveit a cég elkészítette. 

Fotó: BGYH Zrt.

A rekonstrukció megkezdése előtt a fürdőt üzemeltető Budapest Gyógyfürdői Zrt. lakógyűlést tart a helyszínen, ahol a jelenlegi állapotot és a felújítás terveit is bemutatják. Az esemény nyilvános minden, a fürdő sorsa iránt érdeklődő lakos számára, a programon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 

Október 11-én két csoportot fogadnak, a helyszín adottságaira tekintettel egy-egy csoportban 25-25 főt tudnak fogadni – közölték.

Fotó: BGYH Zrt.