Több hónapos kihagyás után csütörtökön újra kormányinfót tartottak. Az eseményen részt vett többek között Varga Mihály pénzügyminiszter is, aki a költségvetéssel kapcsolatos fejleményekről beszélt. Erről az esemény elején Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter kijelentette, hogy a kormány megvárja vele a november 5-én esedékes amerikai elnökválasztások eredményét, vagyis a 2025-ös költségvetést csak novemberben tárgyalhatja majd az Országgyűlés.

Varga Mihály
Varga Mihály megerősítette, hogy novemberben érkezik a 2025-ös költségvetés / Fotó: Kovács Attila / MTI

Ez fontos döntés és jelentős változás, mivel korábban még arról volt szó, hogy mindez már tavasszal megtörténik. Ezt Varga Mihály azzal indokolta, hogy az orosz–ukrán háború és az izraeli háború miatt az nehezebben jön ki a válságból. A tárcavezető szerint az egyik legfontosabb gazdasági szereplő, Németország hosszú ideje gyengélkedik, és még nem látjuk előre, hogy meddig. Emiatt nekünk is a háborús helyzetre kellett megtervezni a makropályát.

Tavaly a külső egyensúly megteremtésével és az letörésével alapoztuk meg az idei gazdasági növekedést – emelte ki Varga.

A tárcavezető szerint a kormány azzal számol, hogy 2024-ben megtörténik a növekedés, év végére 2,5 százalék körül lehet. Az unióban ezzel az élmezőnyben lehetünk. Ezzel egyidejűleg a növekedés gyorsulása a második fél évben várható, jövőre pedig már a 4,1 százalékos GDP-plusz is realitás lehet, szerinte ez megalapozott várakozás. Emlékeztetett, hogy az idei költségvetéssel 4,5 százalékra csökkentik az államháztartás hiányát, jövőre 3,7 százalék, 2026-ban 2,9 százalékos adattal kalkulálnak.

A hiány csökkentése érdekében a kormány 675 milliárd forintnyi beruházást halaszt el.

Törölni nem fogják őket, de csak később fognak megvalósulni. Az átütemezés ellenére is mintegy 2000 milliárd forint értékben hajtanak végre beruházást. Hozzátette, hogy a gazdasági kormányzás uniós reformjával érdemes megvárni a háborús helyzet alakulását. Ennek részletei egyelőre nem ismertek, de érinteni fogják a védelmi kiadások elszámolását, ami magyar szempontból 2 százalékos súlyt ad.

Stabilabb és fenntarthatóbb helyzetbe hozzuk a költségvetést, miközben az eddigi eredményeket sem kell elengedni

– összegezte az elmondottakat a pénzügyminiszter.

Varga Mihály: a kínai pénzintézetek bíznak a magyar gazdaságban

Magyarország is eredményesen lépett a kínai pénzügyi piacra, az elmúlt években sikeres államkötvény-kibocsátásokat hajtott végre a kínai és hongkongi kötvénypiacokon. A tárcavezető a pekingi útjáról a Facebook-oldalán is beszámolt.