Magyar gazdaság

Diabétesz és daganat: sokkoló eredmények az orvoskonferencián – az elhízás, a cukorbetegség és a rák együtt jár

Szemléletet kell váltani, mert már nem elég az elhízás és a szív- és érrendszeri betegségek kapcsolatáról beszélni. A diabéteszbetegséggel élők körében több mint négyszer, a túlsúlyosaknál pedig mintegy 30 százalékkal gyakoribb a rákos megbetegedés kockázata – hangzottak el a sokkoló tények a Magyar Diabetes Társaság XXIII. Kongresszusán.

Kerekasztal-beszélgetésre hívták a Magyar Diabetes Társaság XXIII. konferenciáján a témában tevékenykedő civil szervezeteket, hogy az elhízás veszélyes következményeiről beszéljenek. Egy friss kutatás szerint a 2-es típusú cukorbetegek körében magasabb az aránya a rák kockázatának, mint a szív- és érrendszeri megbetegedés kockázatának.

Overweight businessman with copy space
Diabéteszbetegséggel kiemelt rendszerességgel kell járni szűrővizsgálatokra / Fotó: Getty Images

 

Diabétesz és daganat, ezt a hírt vigyék

Wittman István, a Magyar Diabetes Társaság elnöke kiemelte: a 2-es típusú cukorbetegség és az elhízás jelentősen megnöveli a szív-ér rendszeri, az idült vesebetegség és a daganatos megbetegedések kockázatát. Ismertette egy friss kutatásuk eredményét, melyben a hazánkban évente újonnan diagnosztizált 50 ezer 2-es típusú cukorbeteget hasonlítottak össze a 7 millió nem cukorbeteggel, és 600 ezer már régebb óta ismert 2-es típusú cukorbeteget a 7 millió nem cukorbeteggel. Az eredmények azt mutatták, hogy a daganat megjelenésének kockázata 4,32-szorosa, illetve 2,5-szerese volt a cukorbetegek körében – részletezte. Paradigmát kell váltani – tette hozzá, és minden beteget rendszeresen szűrni kell, mert a rákos megbetegedés kockázata nagyon magas. 

Elsősorban a hasnyálmirigy, a máj és a vese daganatának kockázata magasabb 2-es típusú diabéteszben. A nem cukorbetegek között a daganat előfordulása csökkent az elmúlt években, de a cukorbetegek körében nem változott.

Wittmann István egyik legfontosabb megállapítása az volt, hogy ugyan jelenleg nem ez a protokoll, de minden frissen diagnosztizált cukorbeteget fél éven belül el kell küldeni szűrővizsgálatra.

A kifogások helyett bele kell tenni az önrészt, az akaraterőt

Füzesi Brigitta, a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségének (CEOSZ) elnöke arról beszélt, hogy a bőség korában nagyon fontos odafigyelni arra, hogy mit eszünk és mennyit, az életmódváltás elsősorban rajtunk múlik. Azt hangsúlyozta, hogy a betegek gyakran hárítanak, sorolják a kifogásokat, miért nem tudnak odafigyelni arra, hogy ne egyenek sokkal többet a szükségesnél. 

Drámai adatokat sorolt: Magyarországon a férfiak 77 százaléka elhízott vagy túlsúlyos, a nők között 67 százalék ez az arány. Betegszervezetként azon dolgoznak, hogy az információdömpingben a betegek megtalálják a hiteles információkat, megbízható életmódtanácsokat kapjanak. Felsorolta, mire volna szükség a magyar társadalom egészségnek javításához és az elhízás és a cukorbetegség megelőzéséhez: az egységes edukációt, a rendszeres dietetikai tanácsadást és a fizikai aktivitás támogatását említette.

A Figyelő konferenciák rendezvénysorozat keretében a Mediaworks Hungary Zrt. a Napidoktor támogatásával egészségügyi konferenciát rendez Csak egészség legyen! címmel. A május 28–29-i kétnapos konferencián olyan fontos témákról is lesz szó egyebek között, mint a paradigmaváltás az egészségügyben, a gyógyszeripar kitörési pontjai, a mesterséges intelligencia szerepe és a korszerű táplálkozás.

 

 

 

cukorbetegség diabetes társaság egészségügyi konferencia diabétesz elhízás
Kapcsolódó cikkek