Magyar gazdaság

Közel kétmilliárd forintból fejleszti agrár-infrastruktúráját a Széchenyi István Egyetem

Az egyetem oktatási, bemutatási és kutatási célból fejleszti tovább a jelenleg is korszerű eszközparkkal rendelkező mosonmagyaróvári Smart Farm tangazdaságát és tejfeldolgozással kapcsolatos infrastruktúráját.

A Széchenyi István Egyetem és a százszázalékos tulajdonában lévő Uni-Agro-Food Kft. összesen több mint 1,7 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a kormány által meghirdetett Vidékfejlesztési program keretében. Ennek révén az intézmény – amely a tetemes összeget 130 millió forint önerővel egészíti ki – oktatási, bemutatási és kutatási célból fejleszti tovább a jelenleg is korszerű eszközparkkal rendelkező mosonmagyaróvári Smart Farm tangazdaságát és tejfeldolgozással kapcsolatos infrastruktúráját. 

 

A kormány tavaly hirdette meg a Vidékfejlesztési programot, amelynek keretében pályázatot írt ki bemutatóüzemek létesítésére az agrárszakképzés fejlesztése érdekében. Nagy István agrárminiszter a támogatói okiratok átadása alkalmából tartott ünnepségen elmondta: 19 intézménynek összesen 15,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást ítéltek oda, ami kiterjed gépek, eszközök beszerzésére, infrastrukturális fejlesztésekre, megújuló energiaforrásokat hasznosító technológiák kiépítésére. A tárcavezető hangsúlyozta: a bemutatóüzemek segíthetnek a gazdálkodóknak, hogy olyan innovatív technológiákat, növénykultúrákat, környezetvédelmi, erdőgazdálkodási, állatjóléti, állategészségügyi, gazdaságirányítási, szervezési és marketingmegoldásokat ismerjenek meg, amelyekkel optimalizálhatják a termelést, csökkenthetik a szennyezőanyag-kibocsátást és eredményesen alkalmazkodhatnak a klímaváltozás várható hatásaihoz.

A nyertesek között szerepel a Széchenyi István Egyetem és a százszázalékos tulajdonában lévő Uni-Agro-Food Kft. is. A támogatói okiratokat Filep Bálint, az egyetem elnöke, Tóth Tamás, az Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar dékánja és Borbás Zoltán, az Uni-Agro-Food Kft. ügyvezetője vette át Nagy István agrárminisztertől a minisztériumban tartott ünnepségen.

A projekt keretében az egyetem Lucsony utcai telephelyén, a mosonmagyaróvári tejfeldolgozó kisüzem mellett gyógy- és fűszernövénykertet, illetve gyümölcsöst alakítanak ki, felújítják a meglevő üvegházat, és technológiai eszközöket szereznek be.

 

agrárinfrastruktúra Vidékfejlesztési Program Uni-Agro-Food Kft bemutatóüzem Széchenyi István Egyetem
Kapcsolódó cikkek