Magyar gazdaság

Nagy Márton: Magyarország európai szintű akciótervet dolgoz ki a zöldátállásra

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter olyan új iparpolitikai hozzáállást szorgalmaz, amely az európai ipari vállalatok érdekeit veszi figyelembe az EU versenyképességi politikájának kialakítása során. A tárcavezető kifejezte Magyarország elköteleződését a zöldenergia alkalmazását és előállítását elősegítő technológiák gyártásának támogatása iránt.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter képviselte Brüsszelben Magyarországot a nettó zéró kibocsátási célt szolgáló iparról szóló rendelet (NZIA) végrehajtását, illetve a rendelet által létrehozandó Európa Platform felállítását előkészítő magas szintű találkozón. A csütörtöki ülésen a tárcavezető kifejezte Magyarország elköteleződését a zöldenergia alkalmazását és előállítását elősegítő technológiák gyártásának támogatása iránt. 

NAGY Márton
Nagy Márton szerint Magyarország elkötelezett a zöld gazdasági termelési kapacitások, az elektromosautó- és az akkumulátorgyártás jelentős növelése mellett / Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

A tárcavezető ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a zöldítést a versenyképesség megőrzése, sőt, annak további megerősítése mellett szükséges végrehajtani, miközben az erős és versenyképes uniós gazdaság érdekében lépést kell tartani többek közt az Egyesült Államok és Kína előrehaladásával. 

A zöld újraiparosítás lehet a magyar fő hajtóereje

A nemzetgazdasági miniszter szerint a következő évtizedben a zöld újraiparosítás lehet a magyar gazdasági növekedés fő hajtóereje, amely szorosan összefonódik a kutatási, fejlesztési és innovációs teljesítmény emelésével. Ebben kulcskérdés a beruházási ráta magas szinten tartása, a képzett munkaerő rendelkezésre állása, a mesterséges intelligencia és az elérhető modern technológiák használata. 

A kormány számára nemzetstratégiai cél a hazai ipari kkv-szektor beszállítói pozíciójának erősítése, a nemzeti bajnokok kinevelése és támogatása, valamint az iparhoz kapcsolódó szolgáltatások – különösen a logisztika – fejlesztése

– fogalmazott. 

Magyarország elkötelezett a zöld gazdasági termelési kapacitások, így például az elektromosautó- és az akkumulátorgyártás jelentős növelése mellett. Nagy Márton ehhez kapcsolódóan kiemelte, hogy technológiailag semleges megközelítésre van szükség a tagállami és uniós intézkedések, szabályozások kialakításakor. A tárcavezető szerint olyan támogatási programokra van szükség a kkv-szektort célozva, amelyek az NZIA célkitűzéseivel összhangban segítik a vállalkozások technológiai fejlődését és fenntartható működését. 

Hozzátette, Magyarország 

a zöld termelési kapacitások elősegítése és az elektromos közlekedésre való átállás gyorsítása érdekében európai szintű akciótervet fog kidolgozni, 

amely egyaránt célozza a gyártói és a vásárlói oldalt is. Emellett a szabályozási környezetnek azt is tükröznie kell, hogy a nukleáris technológiákat alkalmazókat ne érje hátrányos megkülönböztetés. 

„Ezért is minősül fontos lépésnek, hogy a NZIA kapcsán a nukleáris technológiák bekerültek a technológiai felsorolásba, amely mellett hazánk elkötelezetten érvelt, hiszen Paks II. megvalósítása nemcsak a zérókibocsátás elérése tekintetében kulcsfontosságú, hanem Magyarország energiaszuverenitásának biztosításában is” – vélte. 

Nagy Márton kifejtette, hogy Magyarország álláspontja szerint a magánbefektetőket is érdekeltté kell tenni a nukleáris energia fejlesztésében, hiszen a klímacélok eléréséhez elengedhetetlen a szerepvállalásuk. Így az innováció mentén olyan támogatási rendszereket kell kidolgozni, amelyek magánfinanszírozást is bevonnak a nukleáris energia fejlesztésének finanszírozásába.

Nagy Márton: Európának az elektromosautó-gyártás vezető hatalmának kell lennie

Európai szintű vásárlásösztönző támogatást kell biztosítani az uniós autóipar gyors és gördülékeny zöldátmenete érdekében – fogalmazott korábban Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter.

 

 

Nagy Márton iparpolitika gazdaságfejlesztés
Kapcsolódó cikkek