Magyar gazdaság

Orbán Viktor: nem logikus, hogy Oroszország megtámadja a nyugatot

Nem logikus a feltételezés, hogy Oroszország, ami Ukrajnával nem tud elbánni, majd az egész nyugati világot legyőzné – erről beszélt Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt Magyarország című műsorában. A kormányfő szerint Magyarország helyzete furcsa a NATO-ban, olyan még korábban nem fordult elő, hogy egy NATO-tag ragaszkodik a szervezet alapokmányához, miközben az akcióiban nem vesz részt. Most ennek a helyzetnek a kezelésén dolgoznak a jogászok. Orbán Viktort felháborította az Európai Bíróság döntése, miszerint hazánknak migránsonként hatmillió forintot kell fizetnie a határvédelem fenntartása miatt. Erre egyetlen megoldást létezik szerinte, azaz a választásokon el kell zavarni az európai vezetőket.

A hadseregek megléte szükséges, nem háborúhoz vezet, furcsa módon a hadseregek hiánya vezet a háborúhoz – kezdte az interjút Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányfő szerint hadsereg, önvédelmi képesség szükséges a békéhez. Elég nagy baj, hogy Magyarországon ez sokáig nem volt meg, még NATO-tagként sem.

Orbán Viktor miniszterelnök / Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda

A miniszterelnök szerint az orosz hadsereg komoly, nehéz háborút vív az ukránokkal és nem tudja őket legyűrni. A ereje nem összehasonlítható Ukrajnával, százszorosa annak.

Nem logikus a feltételezés, hogy Oroszország, ami Ukrajnával nem tud elbánni, az egész nyugati világot hamm, bekapná

– fogalmazta, hozzátéve, hogy a NATO egy védelmi szövetség. Ő az orosz veszélyre való hivatkozást a háborúba való belépés előkészületeként értékeli. 

A miniszterelnök szerint ez két szláv nép háborúja, mindenkinek az lenne az érdeke, hogy ezt a konfliktust elszigetelje, pont úgy, ahogy korábban tette Európa.

Ehelyett folyamatosan sodródunk bele ebbe a konfliktusba, először a sisakokat, majd tankokat, most már légvédelmi rendszereket küldenek. Szerinte a német pozíció változásán keresztül lemérhető, hogyan sodródunk bele a háborúba.

Ez egy háborús konfliktus előkészítésének kommunikációs hadjárata

– fogalmazott. Szerinte fel kellene tenni a kérdést, hogy mekkora ennek a műveletnek a pénzügyi fedezete.

„Legalább nagyságrendet mondanának, de itt néma csend”, mondta a kormányfő, aki szerint az a legrosszabb, hogy úgy veszünk részt ebben a háborúban, hogy nincsen semmilyen becslésünk.

A legrosszabb a végén, hogy egy katonai összeütközés lesz a vége olyan szereplők között, akiknek atomfegyvere van. 

Nagyon nehéz helyzetben vagyunk, mi vagyunk az az ország, aki ragaszkodik a NATO-alapokmányhoz a kormányfő szerint, visszautalva arra, hogy a szervezet egy védelmi szervezet. Ugyanakkor a tapasztalata az a nyugati országoknak, hogy jó előre be kell biztosítanunk magunkat, ha megtámadnának minket, arról nem volt szó korábban, hogy a NATO területén kívül bocsátkozik háborúba országokkal. „Mi ezen az állásponton vagyunk, ezeket az érveket nem hajlandóak észrevenni”, mondta hozzátéve, hogy ehhez képest a NATO-ban munkabizottságok azon dolgoznak, hogyan vegyenek részt ebben a háborúban.

A kormányfő szerint a mi helyzetünk furcsa, ott is vagyunk, meg nem is. Erre kitaláltak egy mondást, „nem résztvevők” vagyunk.

Azonban ilyen nem nagyon volt még a NATO történetében, hogy egy ország egyszerre ragaszkodik a szervezet alapokmányához, hogy közben nem vesz részt a NATO-akciókban. Ennek a helyzetnek a kezelésén most dolgoznak a jogászok.

Az EP-választásokra rátérve azt mondta, hogy ez a választás a háború és békéről szól, minden fontos ügy elé odatolakodik ez a kérdés. Nagy kérdés azonban, hogy az utókor hogyan fogja majd később értékelni ezt a választást, szerinte könnyen lehet, hogy az utókor is a háború és a béke hosszú évtizedekre meghatározó eseményeként értékeli majd. Az amerikai választásnak is ez a tétje, az európai biztonság ugyanis két pilléren nyugszik.

A kormányfő szerint a háborúnak nem csak szenvedést generál,

extraprofitot is termel, a hadiipar és fegyverkereskedők halálra keresik magukat. Köztük a spekulánsok és kockázati tőkealapok, „még hazánk fia Soros György is felsejlik mögötte”.

Itt van nekünk még a baloldal is, akiket Orbán szerint kilóra meg lehet venni. Háborúpárti pénzemberek finanszírozzák a magyar baloldalt, tette hozzá. 

Amit nem ért viszont, és amit nem feltételezi ugyanezt bizonyos országok vezetői esetében, ott ez miért van. Szerinte a legnagyobb baj gyökerét a háborúkban lehet megtalálni, összességében mindenki vesztett, „egymást irtják a keresztény fehér európai emberek”. Szerinte azért hiányzik mai napig sok tíz millió ember Európából, mert az emberek meghaltak a háborúban.

Minden európai háború, összességében mindenkinek veszteséget okozott

– mondta a kormányfő, aki szerint mindenkit populistának minősítenek, aki az emberek érdekeit követik. Ma ezt bűnnek tekintik Brüsszelben, azt várják el a politikusoktól, hogy eszméket kövessenek. Ha megkérdeznék, hogy miért vannak jelen a politikában, a legtöbben azt mondaná, hogy valami magasztos eszmét képviselnek, ami jó szerinte, de nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy mi jó az embereknek. 

„A végső mentsvár, az emberek szava, véleményének súlya, a választások is ezért fontosak”, mondta

A kormányfő már azzal is elégedett lenne, hogy meg lehetne állítani ezt a háborút, hogy legalább ne szaladjunk bele a saját vesztünkbe. A választásnak is lesz a feladata, hogy a sodródást megállítsa, de ez csak egyik fele a munkának, ott van még az amerikai választás.

Ez egy faktum, az Európai Bíróság meghozta a döntését, ami úgy szól, hogy mivel Magyarország nem fogad be migránsokat, hatmillió forintot köteles fizetni. Ez vérlázító

– mondta a kormányfő, akit felháborít a döntés, de szerinte ennél is abszurdabb, hogy miközben építjük a kerítést, és ott vannak a katonáink, akik kockázatot vállalnak, „ezek közben hátba lőnek minket”. El kell zavarni az európai vezetőket, akik ilyen döntést hoznak, hangsúlyozta a kormányfő az interjú végén.

 

Orbán Viktor Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország kossuth rádió
Kapcsolódó cikkek