BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A vízügy immár ki merte jelenteni: Levonult az ár!

Zajlik az apadás, már helyi hatáskörben végzik a további teendőket a vízügyi igazgatóságok, az Országos Műszaki irányító Törzs tevékenysége lezárul.

Két hét után végre azt írhatjuk: levonult az ár! Ma az utolsó 120 átrendelt vízügyes kolléga is hazatér, a további védelmi munkákat a területi igazgatóságok már saját hatáskörben is el tudják látni – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

Az árhullámok levonulásának és a kedvező előrejelzéseknek köszönhetően ma lezárja munkáját az elmúlt két hét árvízvédelmét összefogó Országos Műszaki Irányító Törzs. A még szükséges feladatokat innentől saját hatáskörben végzik az érintett vízügyi igazgatóságok.

A most következő napokban a vízgyűjtőterületen az árhullámok levonulását jelentősen befolyásoló csapadék nem várható. A Duna árhulláma mindenhol tetőzött az országban, már csak Baján és Mohácson van I. fokú készültség, de a folyó ott is apad. A Rába árhulláma Győrnél tart, a felsőbb szakaszokon már inkább csak a jelenlegi apadás lassulására lehet számítani.

Szokatlanul hosszú ideig kaptak terhelést a gátak, ezért ott, ahol szükséges, még figyelőszolgálatot látnak el kollégáink. A védekezéssel összefüggő további munkálatokat azonban a területi vízügyi igazgatóságok már helyi hatáskörben is el tudják végezni, ezért ma 18 órakor lezárul a vízügy Országos Műszaki Irányító Törzsének (OMIT) koordináló tevékenysége. 

Fotó: MTI

Az elmúlt két hét árvízvédelmi munkája számokban:

  • 2024. 06. 03. és 06. 16. között mindennap 0–24 órás szolgálatot láttak el a vízügyesek.
  • Csúcsidőben a dunai árhullámnál összesen 317 vízügyes szakember vett részt a munkában, a Rábánál összesen 528-an dolgoztak a gátakon (vízügy, civilek, társszervek), míg 34 vízügyes szakember az OMIT tagjaként a védekezés összehangolását koordinálta.
  • Az Észak-Dunántúli- és a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság területére, a két fent említett folyóhoz összesen 371 munkatársunk érkezett segíteni a nyíregyházi, miskolci, debreceni, szolnoki, budapesti, székesfehérvári és pécsi központú igazgatóságoktól.
  • A legnehezebb napokban összesen 946,8 km hosszban kellett árvízvédelmi fokozatot elrendelni.
  • A töltések magasításához mintegy 49 ezer homokzsákot használtunk fel.

Láng István vízügyi főigazgató, az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) vezetője a Dunán és Rábán levonult árhullám legfontosabb tanulságaként azt fogalmazta meg, hogy „bármikor hirtelen kialakulhatnak szélsőséges időjárási és hidrológia helyzetek, amelyek gyors reakciót kívánnak meg a védekezésben résztvevőktől. Ugyanakkor fel kell készülni a jövőben arra is, hogy a mostanihoz hasonló tartós és elhúzódó áradások tehetik próbára védelmi képességet, a szakemberek és az árvízvédelmi infrastruktúra felkészültségét.”

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.