BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Corvinus Egyetem: új fejezet kezdődik az intézmény életében

Lezárult a Corvinus megújulási folyamatának első szakasza, új időszak kezdődik az egyetem életében. Kinevezését követően, várhatóan augusztus 1-jétől, Bruno van Pottelsberghe rektor veszi át az egyetem vezetését.

Az első magyar modellváltó felsőoktatási intézmény, a Corvinus Egyetem ambiciózus transzformációs programja 2019-ben indult el Anthony Radev irányításával. A most záruló, ötéves fejlesztési ciklus eredményeképpen alapjaiban megújult az egyetem oktatási portfóliója. 

Corvinus Egyetem
Az intézményt augusztustól Bruno van Pottelsberghe rektor irányíthatja. Fotó: Corvinus Egyetem

 

Európai szinten is versenyképes egyetemmé válhat a Corvinus

  • Megtöbbszöröződött az egyetem kutatási teljesítménye, 
  • új szintet ért el az egyetem nemzetköziesítése, 
  • elindult stratégiai vállalati partnerségi programja, 
  • megvalósult egy átfogó digitalizációs program és 
  • felépült az egyetem új campusa. 

Az intézmény történetének legjelentősebb reformjának sikeres végrehajtásával az elmúlt öt év munkája letette azokat az alapokat, amelyekre építve a Corvinus európai szinten is versenyképes egyetemmé válhat – tájékoztat közleményében a Corvinus Egyetem.

Fókuszban az oktatási programok és a kutatási kiválóság szintlépése

Mint írják, a következő időszakban a Corvinus fókuszába, a megkezdett utat folytatva 

az oktatási programok és a kutatási kiválóság nemzetközi szintlépése kerül. 

Az új fejlesztési ciklus törekvéseihez kapcsolódóan átalakul az egyetem irányítási rendszere is azzal, hogy a rektori, azaz az akadémiai vezetési és az elnöki, azaz a munkaszervezet vezetésével kapcsolatos feladatokat egy személyben a rektor fogja ellátni a jövőben.

A Corvinus egyetemet fenntartó, Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány kuratóriumának elnöke, Hernádi Zsolt ennek kapcsán kiemelte, Anthony Radevnek kulcsszerepe volt abban, hogy a modellváltás úttörőjeként mára a Corvinus stabil, innovatív és perspektivikus pályára állt és referenciaponttá vált a magyar felsőoktatásban.

Corvinus Egyetem
Anthony Radev nem szakad el az egyetemtől, fenntartójuk, a Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány stratégiai tanácsadójaként folytatja / Corvinus Egyetem

„Anthony Radev vezetésével befejeződött az a hatalmas munka a Corvinuson, ami egy vezető egyetem alapvető strukturális átalakításával jár, annak érdekében, hogy egy kifelé nyitott, az innovációban élenjáró, nemzetköziesedő szervezeti kultúra és eredményorientált működésmód honosodjon meg az intézményben” – fogalmazott Hernádi Zsolt, az egyetemet fenntartó Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány kuratóriumának elnöke. 

Mint mondta, 

Anthony Radev rakta le az alapjait annak, hogy a Corvinus Közép-Európa stabil, meghatározó egyetemévé váljon a szakterületén, ezzel a Corvinus referenciaponttá vált a teljes magyar felsőoktatás számára.

Anthony Radev véleménye szerint elévülhetetlen érdemeket szerzett abban, hogy a Corvinust Magyarország modern, trendteremtő gazdaság- és társadalomtudományi egyetemévé formálja, a jövő döntéshozóinak megkerülhetetlen képzőhelyévé tegye. A szakember egyébként nem szakad el a Corvinustól, az egyetemet fenntartó Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány stratégiai tanácsadójaként számítanak rá a továbbiakban.

A Corvinus Szenátusa 2024. május 22-i ülésén javasolta Bruno van Pottelsberghe, a brüsszeli Université Libre de Bruxelles egyetemi tanárának rektori megbízását, melyet a fenntartó Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány is egyhangúlag támogatott, és kezdeményezte kinevezését a Kulturális és Innovációs Minisztérium útján a köztársasági elnöknél. A kinevezést követően, várhatóan 2024. augusztus 1-jétől, Bruno van Pottelsberghe a rektori mellett az elnöki feladatokat is el fogja látni.

Mi következik ez után?

Az új stratégiai ciklus rektori programját illetően a rektorjelölt Pottelsberghe így fogalmaz: 

Három kiemelt fontosságú témára kíván koncentrálni: nemzetköziesedés, kutatásorientáltság, márkaépítés. 

„Célom a már megkezdett úton maradva azon dolgozni, hogy a Corvinus még magasabb teljesítményt nyújtva ne csak látható, hanem vezető nemzetközi szereplővé váljon. Arra van szükség, hogy az egyetemi közösséggel együttműködésben tovább erősítsük interdiszciplináris kapcsolatainkat, növeljük a nemzetközi oktatói és hallgatói létszámot, ezzel is erősítve az egyetem globális hírnevét. Fontosnak tartom az ambiciózus kutatási programok ösztönzését, valamint az üzleti szférával való együttműködési lehetőségek erősítését” – hangsúlyozza.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.