BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

M44-es: megkezdődik a gyorsforgalmi út fontos szakaszának tervezése

Kiválasztották az M44-es gyorsforgalmi út Békéscsaba és a méhkeréki erdélyi határ közötti útvonalának tervezőjét. Mintegy 43 kilométernyi szakasz épül egyebek mellett öt különszintű csomóponttal, vasúti felüljárókkal és egy Körös-híddal.

Az UTIBER Kft. és a RODEN Mérnöki Iroda Kft. társulása nyerte az M44-es gyorsforgalmi út Békéscsaba és a méhkeréki erdélyi határ közötti útvonalának megtervezésére kiírt közbeszerzési eljárást, mintegy 43 kilométernyi utat fognak megtervezni – írja Facebook-oldalán a konzorciumvezető UTIBER. Mindezt alátámasztja az online közbeszerzési tájékoztatóban közzétett, az ajánlatok elbírálásáról szóló dokumentum is, amelyből kiderül, hogy a két cég nettó 5,084 milliárd forint értékben végzi majd el a feladatot – írja a Magyar Építők.

gyorsforgalmi
A tervezést követően megkezdődik az M44-es gyorsforgalmi út kivitelezőjének kiválasztása  / Fotó: Bús Csaba/MTI

 

A négysávos gyorsforgalmi út 43 kilométeres szakaszon épül

Az M44-es projektjéről közzétett adatok szerint 

Békéscsaba és az országhatár között új nyomvonalon jön létre a 43 kilométer hosszú, négysávos gyorsforgalmi út. 

A tervezők feladata a kiválasztott nyomvonal és a hatályos környezetvédelmi engedély alapján az engedélyezési-és kiviteli tervek elkészítése, valamint a megvalósításhoz szükséges engedélyek megszerzése. A tervezést követően, új közbeszerzési eljárásban történik majd meg a kivitelező kiválasztása.

Különszintű csomópontok, Körös-híd, vasúti felüljárók

Az Építési és Közlekedési Minisztérium projektjében Méhkerék település térségében külön elkészül egy különszintű csomópont dokumentációja. Sarkad és Doboz között egy új mérnökségi telepet terveznek, illetve Békéscsaba és Sarkad mérnökségi telephelyeinek bővítésére is felkészülnek.

Emellett további részei is vannak a nagyszabású fejlesztésnek:

  • egy legalább 40 méter támaszközű Kettős-Körös híd Doboz térségében,
  • két települést elkerülő út,
  • összesen öt különszintű csomópont,
  • két vasúti felüljáró,
  • egy-egy egyszerű pihenő és tengelysúlymérő állomás.
gyorsforgalmi
A gyorsforgalmi út Békéscsaba és a méhkeréki erdélyi határ között épül / Fotó: Képernyőfotó

 

A határátkelő román oldalon épül

A kiírás külön jelzi, hogy 

Sarkad ipari parkjának egy, a várost elkerülő úttal való bekapcsolása szükséges a gyorsforgalmi út nyomvonalába. 

Hangsúlyozzák még, hogy a gyorsforgalmi út tervezetten Méhkerék település fölött, a 42153-as utat keresztezve a Natura2000-es területeket és ökológiai folyosókat elkerülve érkezne meg a magyar-román határszakaszhoz. A Magyar Építők információi szerint a határátkelőt Románia területén alakítják majd ki.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.