BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tényleg vége a rémálomnak: a jegybank az eddigieknél is kisebb inflációt vár idénre

Jó hír a gazdaság számára, hogy a jegybank júniusi jelentésében az idei éves inflációs előrejelzését fél százalékponttal, 3,0–4,5 százalékra csökkentette, igaz, a növekedési prognózis egyelőre a 2–3 százalékos sávon belül maradt.

Az infláció rémén minden jel szerint túl van a magyar gazdaság, legfrissebb inflációs jelentésében a Magyar Nemzeti Bank (MNB) lefelé módosította az idei előrejelzését 3,0–4,5 százalékra a márciusi 3,5–5 százalékos prognózis után. A jövő évi és a 2026-os számokon nem változtatott a jegybank stábja. A júniusi számokat azt követően tették közzé, hogy a jegybank monetáris tanácsa kedden 25 bázisponttal 7 százalékra mérsékelte az alapkamatot.

infláció 20240424 Hegykő
Kisbolt
Fotó: Máthé Daniella MD
Kisalföld 
Képen: Péntek Roland vásárló
Örülhetnek a vásárlók, az MNB szerint az infláció idén 3,0–4,5 százalék körül alakulhat / Fotó: Máthé Daniella / Kisalföld

A jegybank honlapján közzétett jelentésben azzal számolnak, hogy a gazdasági növekedés 2024-ben a 2,0–3,0 százalékos sávon belül alakulhat, ami megegyezik a tavasszal közölt várakozásokkal. A következő két év GDP-növekedési előrejelzésén sem változtatott az MNB: jövőre maradt a 3,5–4, 5 százalék, illetve a rá következő évre a  3,0–4,0 százalék. 

Az alacsonyabb inflációs pálya támaszt adhat a gazdasági növekedésnek, és a költségvetésnek is jól jön, hiszen az árak normalizációja láttán a fogyasztók óvatossága oldódhat, ami több forgalmiadó-bevételt jelent. Az idei évre tervezett, 4,5 százalékos államháztartási hiánycél elemzők szerint csak abban az esetben teljesülhet, ha a második fél évben a fogyasztás lendületet nyer. 

Az infláció korábban szabályos sokkot okozott a magyar gazdaságnak, tavaly az év elején 25 százalék körüli adatokat mértek több hónapon keresztül, végül októberre sikerült egy számjegyűvé csökkenteni a drágulás mértékét

A legutóbbi adatközléskor kiderült: májusban a fogyasztói árak éves szinten 4,4 százalékkal nőttek , ami nem sokkal magasabb a jegybanki célszintnél. A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján havi alapon 0,1 százalékos csökkenés volt megfigyelhető, az adatot lefelé húzták az energia- és az üzemanyagárak. 

Áprilisban az infláció ütemének a csökkenése leállt, és több mint egy év után ismét az előző havinál magasabb mértékű áremelkedést mért a KSH éves alapon. 

Ezért lépett a fékpedálra az MNB – Virág Barnabás üzenetére figyel a piac

Júliustól új szakasz kezdődik a monetáris politikában, innentől kezdve a tanács a beérkező adatok alapján, hónapról hónapra hoz döntést – mondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a kamatdöntést követő háttérbeszélgetésen. Virág szerint hiába érkeznek kedvező hírek a hazai makrogazdaságból, a globális kockázatok továbbra is erőteljesek, ezért a következő hónapokban a kettő hatás mérlegelése alapján fog dönteni a kamatkondíciókról a jegybank. 

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.