BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Tokaj,,Hungary,-,September,24,,2010.,Grape,Harvest,In,The

Bajban a magyar bor: megkongatták a vészharangot a pincészetek – ez a gond vele

A gyenge tavalyi szőlőtermés már a pincékben is meglátszik, hiszen az utóbbi évek legalacsonyabb készletével zárták az évet a borászok. A borpiaci trendek nem kedveztek a magyar termelőknek: a nem túl nagy kínálat ellenére az elmúlt két évben csak a költségnövekedéseiknél alacsonyabb mértékű áremelést tudtak kiharcolni.

Tavaly fagy és aszály is károsította a tőkéket, így az utóbbi évek leggyengébb szőlőtermése volt a 2024-es – mondta a Világgazdaságnak Frittmann János, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) elnöke. A HNT-hez érkezett adatok szerint tavaly 48,34 ezer hektáron szüreteltek, összesen 3,745 millió mázsa szőlőt.

Tokaj,,Hungary,-,September,24,,2010., borpiaci trendek,Grape,Harvest,In,The, borpiaci trendek
A szüretet csak hosszabb távon befolyásolják a borpiaci trendek / Fotó: Shutterstock

Ez alulról súrolja a 77,5 mázsás hektáronkénti termésátlagot, holott a szakmai nézet az, hogy a jó állapotot a százmázsás országos termésátlag jelzi. Ehhez képest ezt csak a Balatonboglári borvidéken érték el, de az a maga 3200 hektárjával csak kismértékben emelte az átlagot. Legnagyobb borvidékünk, a Kunsági a valamivel több mint 18 ezer hektár termő szőlőjével, itt az átlag 94-95 mázsa közötti volt.  

Jelentősen csökkent a pincékben lévő borkészlet: a felmérések szerint 

  • tavaly december 31-én 3,29 millió
  • 2023 év végén 3,68 millió, míg 
  • 2022-ben 3,79 millió hektoliter 

bor volt a hazai pincékben. A korábbi években pedig még az előző két évinél is több volt az év végi készlet A készletcsökkenés a már említett gyenge termésből is adódik. 

Szüret az aszály és a korai érés árnyékában: idén is kevés bor készül
A szőlő mennyiségének ártott a forróság, így az előzetes becslések szerint idén sem éri el a közepes mennyiséget sem a 2024-es évjárat. A szüret eddigi része extrém módon korai és különösen nehéz volt a forróságban, a minőség viszont jó lehet, az e heti csapadék pedig segít a még a tőkéken lévő fajtáknak.

 

Drágul a bor, de nem ez a legnagyobb baj

Frittmann azt is elmondta, hogy az utóbbi két évben emelkedett belföldön a bor fogyasztói ára, de kisebb mértékben, mint amekkora a borászatok költségnövekedése volt. Utóbbit az energia, a munkabér, az inputanyagok drágulása hajtotta, illetve hajtja, hiszen már idén is emelkedtek a borászatok ráfordításai.

A KSH adatai szerint egyébként a földrajzi jelzés nélküli fehér bor fogyasztói ára két év alatt, 2023 januárja és 2024 decembere között 14 százalékkal lett magasabb. A HNT elnöke szerint egyébként a fehérborfogyással nincs gond, a jelek szerint ekkora áremelkedés nem ártott a keresletnek. 

Annál nagyobb a probléma a pincészetek jövedelmezőségével. 

Pontos számok ugyan még nincsenek, az előzetes becslések szerint a 2023-ashoz képest tavaly akár 30-40 százalékkal is romolhatott a borászati vállalkozások eredményessége. Ez azt is jelenti, hogy több borászat profittermelő-képessége el is veszett 2024-ben, és veszteséget lesznek kénytelenek elkönyvelni. 

A fehérborokkal szemben a vörösök iránti kereslettel már van baj, a kékszőlők iránti érdeklődés megcsappanása jól látszott a szüret idején. Ennek ellenére Frittmann úgy véli, hogy nem csak a fehér- hanem a vörösborok is elkelnek, nem marad készlet a termelők nyakán, de az valószínűsíthető, hogy a prémium kategória vesztese lesz a jelenlegi helyzetnek, és az oda sorolt borokat nem az annak megfelelő árért veszik majd meg. Ez a terméskorlátozás, valamint a művelési költségek és az egyéb ráfordítások magasabb szintje miatt érzékenyen érinti az ilyen borokat termelő borászokat. 

A HNT ugyanakkor folytatja a fiatalabb fogyasztókat a bornak megnyerni kívánó kampányát, amivel kapcsolatban a HNT elnöke – mivel ebből már volt kellemetlenségük a félreértések miatt – leszögezte, hogy természetesen a 18 éven felülieket célozzák. A felmérések ugyanis azt mutatják, hogy ez a fogyasztói réteg már mindenféle égetett szeszekkel találkozott, mire az első pohár borát megkóstolna volna. Frittmann János szerint

a borfogyasztás egészségügyi szempontból is előnyösebb, és az alacsonyabb alkoholtartalmán kívül a benne található egyéb összetevők szervezetre gyakorolt pozitív hatása miatt. 

A HNT ezért is támogatja a bor alapú koktélok népszerűsítését. A bor mellett szól az is, hogy a vörösborok között már korábban is voltak szép számmal a világ élvonalába tartozó magyar termékek, de a magyar borászat az utóbbi időben már a fehér- és a vörösborok között is fel tud mutatni ilyeneket.

Emellett pedig a nagyobb cégek kínálatán kívül már egyre több családi borászatnál is megjelennek a pezsgők, mégpedig szintén nemzetközileg is értékelhető minőségben. 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.