A kormány az élemiszereknél tapasztalt indokolatlan áremelkedéseket árrésstop bevezetésével igyekszik kezelni, miután a multinacionális kiskereskedelmi láncokkal folytatott tárgyalások nem vezettek eredményre. A döntés nem volt véletlen, hiszen a pénztárgépi adatokból jól látható volt, hogy esetenként teljesen indokolatlan mértékű árrést alkalmaztak a kereskedők. Nagy port kavart fel korábban a liszt ára is, amely a közbelépés egyik hivatkozási pontja is volt a tej és a tejtermékek mellett.
A februári inflációs jelentésben az élelmiszerek között éves alapon a legnagyobb arányú, 44,3 százalékos drágulás a liszté volt. Ráadásul a szakmabeliek szerint ez az árnövekedés az összes liszt maximum mintegy 12 százalékára vonatkozik csupán, ez az a mennyiség, amelyet egy- vagy kétkilós kiszerelésben a fogyasztók közvetlenül a boltokban vásárolnak meg, a többit pedig péktermékként, tésztaként fogyasztják el.
Vagyis annak a lisztnek az árrése, amelyet közvetlenül a boltokban vásároltak, jóval magasabb lehetett, mint azé, amit az ipar mint felhasználó megvásárolt. Az utóbbi alapanyagául szolgáló zsákos kiszerelés árai körülbelül a 2022-es szinten maradt.
A búza finomliszten lévő árrés 17,7 százalék, vagyis itt legalább 7,7 százalékos árcsökkenésre lehet számítani a 10 százalékos árrésplafon bevezetésével. Ennél nagyobb, 36,2 százalékos a januárban 339 forintos átlagárú rétesliszten mért árrés, vagyis itt még nagyobb árcsökkenésre számíthatunk.
A húsoknál viszont jóval inkább érzékelhető lesz a fogyasztói hatás.
A sertéshús kategóriában például
átlagos januári árrés jött ki az AKI, a KSH és a piaci adatszolgáltatások számai alapján. Alapesetben az árrésszabályozás ezeknél a termékeknél a fogyasztói ár – arányaiban eltérő – csökkenését vonhatja maga után, ami keresletnövelő hatású lehet, ez pedig jó hír a hazai termelőknek és feldolgozóknak. Most – ellentétben az elhúzódó árstop idején lejátszódott folyamatokkal – az importtól sem tartanak a húsiparban, mert a kiskereskedőknek nem áll érdekükben az árak további letörése.
Az árrésstopba a csirkehúsok közül a mellfilé, a comb, a farhát, a szárny és az egész csirke került bele, és a pulykamellfilé is érintett.
A legnagyobb árrés ezek közül a farhát után a második legkevésbé értékes részen, a kilónként 1120 forintért kínált csirkeszárnyon volt januárban, 42,5 százalék, míg a legértékesebb mellfiléken 10 százalék alatti, a csirkéén 5,8, a pulykáén 5 százalék, a farhát pedig éppen 10 százalékos átlagos árréssel került a fogyasztókhoz januárban.
A harminc termék közé ugyancsak bekerült fokhagyma árrésstopja összességében nem jelent hatalmas megtakarítást, de a többihez hozzátesz ez is. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara adatai szerint az éves egy főre jutó fogyasztás fokhagymából 0,8-0,9 kilogramm, a januári átlagos árrése 27,7 százalék, a fogyasztói ára pedig 3020 forint volt.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.