A pályázati lehetőségeket nem csak a versenyképességi lemaradás indokolja, hiszen az élelmiszeriparnak a termelés korszerűsítése mellett a folyamatos termékinnováció is feladata – mondta előadásában Éder Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke. Beruházásokra azért is szükség van, mert ma már a szakképzetlen munkaerőnek sincs utánpótlása, de a béremelkedés miatt egyébként is egyre kifizetődőbb minden beruházás, amely csökkenti a munkaerőköltségeket. Az ágazat szereplői most úgy érzik, hogy utoljára a rendszerváltás idején szembesültek ilyen nehéz és gyorsan változó helyzettel, a gazdasági környezet szinte hetente módosul – tette hozzá.

vágóhíd, marha, disznó, sertés, csirke, háztáji, baromfi, butchery, slaughterhouse, hentes, 
mobile slaughter in the southwest
PRODUCTION - 13 February 2023, Baden-Württemberg, Ratshausen: ATTENTION GRAPHIC CONTENT - Maximilian Sauter cuts up a cow in a slaughterhouse. If we're going to eat meat, then we should do so with as little animal suffering as possible, right? Mobile, decentralized slaughtering should at least spare animals the often long and agonizing journeys to slaughterhouses. Photo: Silas Stein/dpa (Photo by Silas Stein/picture alliance via Getty Images)
Ki kellene használni a támogatáscunamit.
Fotó: Getty Images

Mint mondta, tavaly jelentősen romlottak a kilátások, és idén a kiviteli lehetőségek is szűkülnek, holott a nehezebb időkön rendszerint az segíti át a termelőket. Tavaly az aszály és az ukrajnai háború hatásai egyszerre drágították és tették bizonytalanná az alapanyag- és eszközellátást, a termelés költségeinek emelkedésével pedig a rendkívüli drágulás ellenére sem tartották a lépést a fogyasztói árak. 

Az miatt ugyanakkor a belföldi kereslet szintén visszaesett, és megint egyre jobban fogynak az olcsó tömegtermékek. Ebben a kategóriában a belföldi élelmiszeripar nem olyan erős, így felerősödik az veszélye.

Válságos időszakokban rendszerint tetten érhető a kínálatban a minőségrontás, a diszkontosodás, és meg is jelentek a boltok polcain a gyengébb, helyettesítő jellegű áruk.

A kamara alelnöke szerint 

a drágulást árszabályozással hosszú távon nem lehet ellensúlyozni, az árstopot mielőbb ki kellene vezetni.

A termelők, a feldolgozók, a kereskedők mind átmeneti, legfeljebb néhány hónapig tartó intézkedésre készültek, legfeljebb ennyi ideig tudták volna az árstop okozta veszteséget kezelni. Emiatt ma már egyre feszültebb a viszony az élelmiszerlánc szereplői között, és az árszabályozás miatt is van egyre több importtermék a belföldi forgalomban. Éder szerint a kereskedőknek és a vásárlóknak el kell fogadniuk, hogy a fogyasztói árakat a termelési költségekkel arányosan kell emelni, mert mindenkinek az az érdeke, hogy Magyarország élelmiszeripara hosszú távon versenyképesen működjön.

Már a hazai beszállítói kapcsolatokat veszélyezteti az ársapka

Az olcsó import lehetőségeit keresik a kiskereskedők.