BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Műhúsvita: „csinálmány” helyett természetes élelmiszerekre van szükség

Megkezdődött a laboratóriumi húsok előállítását és forgalmazását tiltó törvényjavaslat parlamenti vitája, amelyben az előterjesztést előadó agrárminiszter a termőföld és az élelmiszer-termelés elválaszthatatlanságát hangsúlyozta. Nagy István szerint a műhús tiltása a lehetséges negatív hatások, illetve kockázatok kizárását szolgálja.

„A műhús egy csinálmány, mi pedig ragaszkodunk ahhoz, hogy az élelmiszer-előállítás a termőföldhöz kötődjön, mert ez jelenti a hagyományainkat és a kultúránkat” – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a laboratóriumi hús hazai gyártásának és forgalmazásának betiltásáról szóló jogszabálytervezet országgyűlési vitájában. Mint mondta, számos aggály fogalmazható meg a laboratóriumban előállított húsokkal kapcsolatban. A felvetődő kérdések megválaszolása pedig csak átfogó hatásvizsgálat alapján lehetséges. Az előzetesen vélelmezhető negatív hatások azonban olyan mértékűek, hogy már indokolt ezek alapján jogszabály útján biztosítani a laboratóriumi hús előállításának és forgalomba hozatalának tilalmát.

Nagy István, műhús
Nagy István a műhús előállítását és forgalmazását tiltó törvény vitáján / Fotó: Fekete István / Agrárminisztérium

A miniszter szerint a leghatározottabban fel kell lépni a laboratóriumi hús ellen, és

ragaszkodni kell ahhoz, hogy minden élelmiszert a termőföldhöz kötve állítsanak elő.

Úgy fogalmazott: „A kultúra ott kezdődött, amikor az ember földet kezdett művelni, és addig tart, amíg megműveli. Ha a termőföldtől elválasztjuk az élelmiszer-termelést, akkor minden hagyományunktól eltávolodunk, identitásunkat veszítjük, és az európai létforma kerül veszélybe, ha elfogadjuk a művileg előállított húsok forgalmazását” – tette hozzá.

A miniszter kitért arra is, hogy az élelmiszerek folyamatosan bekerülnek, és jelentős hányadukban be is épülnek az emberi szervezetbe. Ebből következően mindent meg kell tenni a lehetséges negatív hatások kizárása, illetőleg csökkentése érdekében. Ezért is kell a lehető legszigorúbb szabályokat meghozni a műhús előállításával és forgalmazásával kapcsolatban. Az Országgyűlés elé benyújtott törvényjavaslat kizárólag az orvosi és állatgyógyászati célú felhasználást engedélyezné, minden más esetben szigorúan tiltaná a műhús előállítását és forgalmazását hazánkban.

Nagy István hangsúlyozta, meg kell becsülni 

  • a normalitást, 
  • a hagyományokat és 
  • a gazdák munkáját, 

akik két lábbal a földön állnak. Az emberek egy része ugyanis eltávolodott a természettől, álromantika alakul ki az élővilág kapcsán.

A társadalom többségének meg kell értenie, hogy a gazdák nélkül nincs élelmiszer és nincs jövő sem

– fogalmazott, és nyomatékosította, hogy a magyar kormány elkötelezett a hagyományos vidéki életforma megőrzése és megerősítése mellett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.