BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gombászás – egyre népszerűbb, viszont csak egyszer lehet hibázni

Elindult a szezon, csapadék is volt hozzá, a gyűjtők hatalmas fogásokról számoltak be a közösségi oldalon. A cseh kucsmagomba szezonja éppen hogy véget ért, most jön a májusi pereszke és a rendkívül ízletes szegfűgomba, a gombászás tömegeket mozdít meg. A hobbigyűjtők járják az erdőket, de kevés szabályt tartanak be, se a szedés módját, se a mennyiségét, mert a mennyiségre utaznak. Mennyibe kerül a bevizsgálás, hol szabad eladni és mennyiért a vadon termett gombákat?

Egyre divatosabb a gombászás, a mozgás, a túrázás összekötése a gyűjtéssel és az „ingyen” alapanyag beszerzésével. Aki ismeri a jó termőhelyeket, rövid idő alatt megszedheti a család hétvégi élelmezéséhez szükséges mennyiséget. Mert sokan élelmezési céllal gyűjtik a gombát, szárítják, porítják vagy savanyítják, és sehol máshol nem kapható csemegéket készítenek belőle. De a gomba veszélyes, ismerni kell egy hobbiszedőnek is az alapvető fajtákat, és még emellett is el kell vinni a gombaszakértőhöz. 

gombászás
A tavaszi gombászás első fajtája a cseh kucsmagomba / Fotó: Facebook 

Csapó Pál, a Vámház Körúti Vásárcsarnok gombaszakértője is megerősítette, tényleg egyre többen járnak ki a mezőkre és az erdőbe, sőt a tanfolyamokra is egyre többen iratkoznak be. A gombaismerethez hosszú évek, évtizedek aktív gyakorlata kell, mert a gombák vizsgálatakor rengeteg szempontra kell figyelniük a szakértőknek. – „Ismerni kell egy adott fajtának minden változatát, a fiatal, az érett és a már elöregedett gombát, a különböző formákat, a színárnyalatokat” – magyarázza Csapó Pál, van ugyanis olyan gombafajta, amelyiknek akár húszféle változata is van. A gombavizsgálat mindig is ingyenes volt, a cél az, hogy az emberek átnézessék a begyűjtött mennyiséget és biztonsággal fogyaszthassák el.

 

A gombászás szabályait ismerni kell 

Csapó Pál elmondta, hogy a szakértők a vizsgálat során, nagyon alaposan, megfelelő fényviszonyok mellett, egyesével nézik át a gombákat, akármekkora mennyiségről is van szó. Ez máris az első komoly probléma. 

A gyűjtők nem tartják be azt a szabályt, hogy egy alkalommal személyenként 2 kg gomba gyűjtése engedélyezett. Sok esetben hatalmas kosarakkal, zsákokkal jelennek meg a szakértőnél. Másrészt a szedéshez engedélyt kellene kérni a terület tulajdonosától, ezt a szabályt sem tartja be szinte senki.

A harmadik komoly probléma, hogy nehezen értik meg az emberek, vannak esetek, amikor ki kell dobni a gombát, mert súlyosan mérgező darabokat is tartalmaz, például gyilkos galócát vagy kerti susulykát. – „A szakértő felelőssége eldönteni, hogy mikor elegendő kivenni a láthatóan nem sérült, ép mérgező gombát, és mikor kell az egész mennyiséget megsemmisíteni, mert összetört, darabjaira esett a belekerült mérgező fajta. Sok vita van ebből a gyűjtőkkel, nehezen értik, hogy nem szabad kockáztatni” – jelezte a szakértő. 
A gomba piacon történő értékesítéséhez engedélyt ad ki a szakértő, de a nap végén be is szedi az engedélyt az árusoktól, nehogy visszaéljenek vele. Éttermekbe is úgy kerülhet gyűjtésből származó vadon termő gomba, hogy a szakértő kiállít egy nyomtatványt, amelyen igazolja, hogy fogyasztható fajtáról van szó.

A gombászás pénzt hoz a házhoz

A tavaszi szezon első slágere a külsőre inkább érdekes, mintsem vonzó cseh és pusztai kucsmagomba volt. A szakértő tisztázta: nem őshonos fajról van szó, de elszaporodott nálunk is. A Facebook-csoportokban az árak egységesen alakulnak: 

  • A cseh és pusztai kucsmagombáért Budapesten akár 5 ezer forintot is elkértek a gyűjtők kilónként, vidéken ennek a felét. 
  • Vargánya esetében, Budapesten akár 8 ezer forintot is elkérnek érte, amíg egy vidéki faluban 2 ezer forintért árulja a gombász.
  • Szárított vargányáért 22 ezer forintot is elkérnek kilónként.
  • Őzlábgombát és szegfűgombát 3–5 ezer forint között árulnak. 
    Meg is lehet tanulni a gombák beazonosítását, egy alapfokú gombatanfolyamon is 130-féle gombát ismertetnek, ennek ára 50 ezer forint körül van. Az elmélet mellett terepen is ismerkednek a fajtákkal a résztvevők, gyakorlat nélkül ez a tudás semmit sem ér. Aki gombaszakellenőr szeretne lenni, az már egyéves tanfolyam, és nagyjából 200 ezer forintba kerül. De ahogy Csapó Pál kiemelte: még a tanfolyamot végzettek is sokan inkább szakértőhöz viszik a gombát, nincs elegendő bátorságuk a megszerzett tudást alkalmazni.
gombászás
A vargánya majd nyáron és kora ősszel terem, kilója a 8 ezer forintot is eléri Budapesten / Fotó: Facebook

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.