„Naivnak bizonyult az ötlet, hogy csak úgy újranyissuk a Kádárt, hiszen az gyorsan kiderült, hogy a mai követelményeknek az étkezde nem felel meg, az új működési engedélyhez új konyhai berendezésekre, nagyobb konyhára, nagy teljesítményű elszívókra van szükség” – mondta a Világgazdaságnak Gerendai Károly.
Már tavaly nyáron ki akartak nyitni, az első körben 150 millió forintos költségigényű projektet azonban tovább hizlalta, hogy a jelenlegi szabályok szerint már jóval nagyobb konyhaterületre, ezért a szomszéd lakás megvásárlására is szükség lett.
Tavaly szeptemberben aztán megjött a hozzájárulás is, ezért optimistán arról nyilatkozott, hogy év végére megnyit az étkezde. Viszont a munkálatok megkezdésekor kiderült, hogy statikai problémák is vannak az ingatlanban, ugyanis egy évtizedekkel korábban kibontott fal miatt meg kell erősíteni a tartószerkezeteket. Az év hátralevő részében ezt is elvégezték.
Ezután jött a legnagyobbnak tűnő akadály: kiderült, hogy az elektromos hálózat bővítésére van szükség, a házban rendelkezésre álló jelenlegi rendszer ugyanis nem bírja el a nagyobb teljesítményű berendezéseket. Az elektromos szolgáltató 2025 elején viszont csak egyéves átfutással ígérte a hálózatfejlesztést.
Nemrég csillant fel a remény, hogy talán mégis meggyorsítható a folyamat, és akár a nyár végére működőképessé válhat a vendéglő. Erről egyelőre semmilyen írásos ígérvénye nincs Gerendainak – vallotta be, de a Kádár új tulajdonosa kitart a szerelemprojekt mellett. Ennek szellemében
pár hete újraindultak a szükséges felújítási és átalakítási munkálatok, és rövidesen megkezdik a dolgozói stáb toborzását is.
A nyitás időpontja valójában még bizonytalan, ha a nyár végi terv valóra válik, akkor is már több mint egy évet csúszott a retró kifőzde újjászületése.
Az 1957-ben megnyílt és 2020 tavaszán végleg bezárt Kádár Étkezde hangsúlyozottan újjászületik, és a modernizáció ellenére is a régi étterem nyit újra, a régi ízekkel, a kedvelt fogásokkal az étlapján.
Az étkezdemenü visszatér, mindez megfizethető árakon – ígéri az új tulajdonos.
Az ár kérdése a Michelin-csillagos étterembirodalom alapítója és tulajdonosa esetében jogos felvetés, de Gerendai a Kádár-projekt kommunikációja során kezdettől hangsúlyozza, hogy
nem egy újabb top éttermet nyit, hanem az Orbán Sándor idejét idéző kockás abroszos helyet fogja újraéleszteni.
Az újjászületéshez vezető út azonban már majdnem kétszer annyiba kerül, mint tervezték, de a nagyvállalkozó szerint előbb-utóbb elfogynak az akadályok, és eljön a nyitás napja is a Klauzál tér 9. alatt.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.