Az év második felében pályázatot ír ki az egészségügyi tárca a mintarégiók fejlesztésére, a megyei gyógyintézmények munkájának összehangolására. Jövő januártól már két egészségügyi régió működne az országban - mondta az ágazat kormánymeghatalmazottja, Győrfi István. Az ország közigazgatási határaihoz igazodva alakítják ki a lakosság igényeinek megfelelő egészségügyi és szociális intézményrendszert, ami igazodik a régiók önkormányzatainak költségvetési pénzforrásaihoz is.

A regionális fejlesztés az egészségügyi alapellátásra, a járóbeteg-szakellátásra, a kórházi és a legmagasabb szintű betegellátásra terjed ki. Az intézményrendszer fejlesztését a regionális egészségügyi tanácsok koordinálják. Ennek tagjai a régiók tisztiorvosi szolgálatainak, a megyei egészségpénztáraknak, a kórháztulajdonosoknak és az egészségügyi érdekképviseleteknek delegáltjai. A tanács munkáját nonprofit háttérszervezet segíti majd.

Olyan egészségügyi intézményrendszert kell létrehozni, amelyben megszűnnek a fölösleges, párhuzamos kapacitások. Szükség lesz az ország egyes régióinak az együttműködésére is, hiszen a nagy értékű beavatkozásokat csak az e célra akkreditált intézményekben végzik majd.

Az EU-csatlakozás után megnyílnak az uniós pénzforrások a regionális fejlesztésekre, az intézmények korszerűsítésében emellett számítanak a magántőkére. Nagy nyugdíjalapok és külföldi pénzintézetek már most érdeklődnek. (VG)