Világgazdaság

Párti portálok

A pártok több-kevesebb figyelmet fordítanak a portáljaikra. Ezt próbálta meg két szakértő a stop.hu felkérésére megvizsgálni és értékelni.

A stop.hu egy webes szakemberrel és egy politológussal vizsgáltatta meg a legnagyobb parlamenti pártok honlapját. A legfrissebb kutatások és felmérések szerint az emberek ma már elsősorban a világhálón keresztül szereznek információkat, még a pártokkal kapcsolataban is. Jóllehet hazánkban kevesebb ember rendelkezik internet hozzáféréssel, mint a tengerentúlon, de európai viszonylatban előkelő helyen állunk, ugyanis a magyar lakosság negyven százaléka van internet közelben. Ennek ellenére a pártok közel sem fordítanak akkora figyelmet portáljaikra, mint amennyit kellene.

Minden tekintetben a Fidesz internetes portálja a legátfogóbb és legszebb. Kiszelly Zoltán politológus és egy neve elhallgatását kérő webes szakértő szerint is az oldal legalább három millió forintba kerülhetett. (A Fidesz cáfolta az oldal információit a portálukon közreadott írással).Mindketten díjazták, hogy az oldal tele van aktualitásokkal, forró politikai témákkal. A portál mindent tud, amit tudnia kell. Fideszes e-mail címtő kezdve a miltimédiás tartalmakig minden megtalálható az oldalon. Látszik, hogy komoly szakértői gárda áll mögötte. Arról, hogy ki csinálta, nem tudhatnak meg az érdeklődők semmit.

Az MSZP honlapja már közel sem ilyen szívderítő. Inkább kelti egy párt weboldalának érzetét, mint egy portálét. Kiszelly úgy fogalmaz: egy mamutpárt honlapja. Szerinte túl sok információ van rajta, és esetleges a frissítése. Ennek ellenére a párt is igyekszik fejleszteni a portált, de ez kevésbé cizellált, mint a Fideszé. A szakértők szerint az oldal költségvetése körülbelül egymillió forint lehetett, de ha házon belül dolgozik egy csapat, akkor még kevesebb.

Az SZDSZ oldalát mindkét szakértő magasra értékelte, mind a design, mind az oldalon közreadott információk alapján. A webfejlesztő az oldalt klasszikus statikus cikkfeltöltéses oldalként írta le.

A KDNP oldalát szintén jóként értékelték: a webes fejlesztők látják a jó irányt, de az is látszik, hogy pénztelenséggel küzdenek. Kiszelly szerint a KDNP-honlap nélkülözi az izgalmakat, nem túl modern, de tartalmilag az SZDSZ-ével egy szinten van.

Az MDF portálja áll a negyedik helyen. Nem túl gyakran frissítik, és nagyon statikus-fogalmaz a politológus. Az oldalt a webes szakember is lepontozta: azt mondja, nyilvánvaló, hogy az oldalt csak cikkfeltöltésre használják. Ezen kívül a grafika teljesen szétesett, és multimédiás tartalmakat is nélkülöz.

Így a sorrend: Fidesz, MSZP, SZDSZ, KDNP, MDF.

Kiszelly Zoltán cikkfeltöltés web internet Fidesz fejlesztés