Világgazdaság

Szívinfarktust okozhatnak a diszkótabletták

Szívinfarktust okozhatnak az amfetaminkészítmények, így a "speed" vagy az "ecstasy", amelyeket gyakran szednek a diszkóba járó fiatalok. A nyugtalanító megállapítást a kábítószerek és az alkohol káros hatásaival foglalkozó tudományos folyóirat, a Drug and Alcohol Dependence közölte.

Az amfetamin tablettákról régóta ismert, hogy veszélyes hatása van a szívmÛködésre és a vérnyomásra, egy texasi orvos csoport most arra keresett választ, lehet-e közük a szereknek a szívizomelhaláshoz. A kutatók több mint 11 ezer infarktusos beteg kórlapját dolgoztak fel, a 18 és 44 év közötti korosztályra összpontosítva vizsgálataikat. ElÕször kizárták azokat az infarktusos betegeket, akik kokain használata után kapták a szívizomelhalást. Ez sem ritka: a fiatal betegek csaknem két százalékánál szerepelt a kemény kábítószer az elÕzmények között. Kivonták azokat az eseteket is, amelyeket valószínÛleg a koszorúér-betegség ismert kockázati tényezÕi idéztek elÕ.

A szívinfarktus-esetek többségét az erÕs dohányzással, kemény alkoholfogyasztással, cukorbetegséggel, véralvadási zavarokkal, kövérséggel és magas vérnyomással lehetett magyarázni. Amikor mindezeket kihúzták a listáról, arra a következtetésre jutottak, hogy fiatalkorban gyakrabban okoz szívinfarktust az amfetamin tartalmú diszkótabletta, mint a kokain.A kutatást vezetÕ Robert Haley összegzése szerint "a vizsgálat eredménye intÕ figyelmeztetés azoknak, akik szednek amfetamint, de azok számára is, akik a kardiológiai osztály intenzív részlegén dolgoznak, hogy infarktus esetén figyeljenek erre a lehetÕségre.

Kiváltképp a hétvégi szívroham lehet diszkótabletta következménye". Az amfetaminnak több változata ismert. Egyiket "speed" néven árulják, de ebbe a csoportba tartozik a gyakran emlegetett, tiltott szer, az "ecstasy" is. Nem valami új kémiai anyagról van szó: a vegyületet 1887-ben állították elÕ. Izgató hatását a 1930-as évek végén fedezték fel amerikai egyetemisták, akik észrevették, ha amfetamint vesznek be, utána egész éjszaka tudnak tanulni a vizsgaidÕszakban.

A II. világháború alatt szinte mindegyik hadseregben kaptak a harcoló alakulatok amfetamin tablettákat a fáradtság leküzdésére és a fizikai teljesítmény fokozására. A leghíresebb - vagy inkább - leghírhedtebb híve ennek az izgatószernek Adolf Hitler volt, akinek orvosa rendszeresen adott injekció formájában amfetamint.

Autók Devizakereskedőknek GVH-ügyek Pályázati forródrót KK - HR szakoldalak Mercedes-gyár épül Kecskeméten Foci Eb 2008 Politikai közvélemény-kutatások BKV KK - Vállalati szemmel Külföldi lapvélemények KK - Perkalauz KK - Toborzás autóipar Elemzői vélemények KK - Hírek röviden kockázati tőke Élelmiszerpiac Deviza- és árupiac KKV aloldal Befektetési lehetőségek Botrányok a politikában Vaskerék Euróbevezetés Tudomány - Kultúra MÁV Adórendszer Magyarországon