Világgazdaság

Életveszélyessé nyilvánítottak két pécsi iskolát

Két intézményt életveszélyes állapotuk miatt biztosan be kell zárni szeptembertől, a harmadik sorsa hétfőre dől el – jelentette be pénteken sajtótájékoztatón a város vezetése szakértői jelentésre hivatkozva.

A napokban fejeződött be három pécsi iskolában, az Árpád Fejedelem, az Illyés Gyula és a Testvérvárosok terei intézményben egy szakértői vizsgálat, amelyet az iskolaszolgálat rendelt meg. Az ellenőrzés szükségessége részben a karbantartási tervben szerepelt – mondta Meixner András, oktatásért felelős alpolgármester –, részben pedig azért vált elkerülhetetlenné, mert jelzések érkeztek az épületek mozgásáról.

A vizsgálatot a Bartal és Rabb Kft. végezte el. A tanév befejezésével kezdték meg a munkát, de az augusztus közepén lejáró határidőnél jóval korábban tudtak eredményt felmutatni, így a remények szerint elegendő ideje van az önkormányzatnak arra, hogy a legszükségesebb lépéseket megtegye. Az Árpád Fejedelem és az Illyés életveszélyes állapotban van, utóbbit le is kell bontani, hiszen ott nem csak az IMS technológiából adódó problémákkal találkoztak, hanem alapozási rendellenességekkel is. A Testvérvárosok terei iskola épületének vizsgálata a hétvégén fejeződik be, így hétfőre derül ki, hogy szeptembertől látogatható az intézmény, vagy onnan is el kell költöznie a diákoknak és a tanároknak – mondta Meixner András.

Rabb Péter, a vizsgálatok vezetője fedezte fel húsz évvel ezelőtt, hogy a szintén IMS technológiával megépített Magasházzal komoly statikai problémák vannak. Most az iskolák, az utolsó három pécsi IMS-épület vizsgálatát is ő végzi. Mint arról beszámolt, a három építmény igazolta a technológiával szemben felmerült valamennyi feltételezést, vagyis olyan jelentős korrózióval szembesültek, amely egyértelműen jelezte: ésszerűtlen kockázatot jelentene a gyerekek és a tanárok további ott tartózkodása.

Tasnádi Péter polgármester is hangsúlyozta, egyetlen percre sem szabad életeket veszélyeztetni. Bejelentette, hogy az Oktatási Minisztériumtól segítséget kértek a helyreállítás érdekében, továbbá azt, hogy a Pécsi Tudományegyetemmel hétfőn megkezdik a tárgyalásokat, hogy a város által korábban egy szerződés keretében kölcsönbe átadott kertvárosi oktatási épületet, a Berek utcai iskolát szeretnék a rendkívüli körülményekre való tekintettel visszakapni. Ennek fejében felajánlják az üresen álló Ágoston téri épületet. Mindez azért szükséges – fejtette ki a polgármester –, mert nem szeretnék a kertvárosi gyerekeket utaztatni a város távolabbi pontjára. Céljuk az, hogy lehetőleg Kertváros területén kapjanak új elhelyezést úgy, hogy az osztályok tanáraikkal együtt, megbontás nélkül költözhessenek át.

További részletek itt olvashatók

Rabb Péter Tasnádi Péter életveszélyes iskola Pécs