Világgazdaság

Kánikula Kommandó: több mint félmilliárdos bírság, száz üzletbezárás

Csaknem 12 ezer ellenőrzést végeztek a hatóságok a Kánikula Kommandó első két hetében, és a feltárt jogsértések nyomán 4053 esetben mintegy 570 millió forint bírságot szabtak ki – jelentette ki Kondorosi Ferenc, az „Új rend és szabadság” programért felelős kormánybiztos a kormányszóvivői tájékoztatón.

A nyári ellenőrzések során a szakemberek fokozott figyelmet fordítanak az élelmiszerüzletek biztonságára, a szezonális munkavállalásra, valamint a kedvelt pihenőhelyek ellenőrzésére.

A hatóságok 101 üzletet zártak be, 14 vállalkozás tevékenységét függesztették fel, és több mint kétmillió forint értékben koboztak el eszközöket. 16 tonna élelmiszert kivontak a forgalomból, valamint több mint félezer esetben felfüggesztő vagy eltiltó határozatot hoztak szabálytalan munkavégzés miatt. A rendőrök az ellenőrzések során négy körözött személyt fogtak el, és 39 esetben intézkedtek a szabálysértőkkel szemben.

Továbbra is magas a jövedéki jogsértések aránya, gyakori a nyugtaadási kötelezettség elmulasztása és az áruk hiányos jelölése, valamint gyakran előfordul, hogy visszaélnek az alkalmi munkavállalói könyvekkel.

Mindezek ellenére Kondorosi szerint egyre sikeresebbek a hatósági hadműveletek. A Csillagszóró és a Kikelet akciókat követően tovább nőtt a lakosság körében az ellenőrzések elfogadottsága, illetve a jogkövető magatartások száma – tette hozzá a kormánybiztos. A kormány június 30-án indította el nyolc hatóság közreműködésével a nyári ellenőrzéssorozatot, a Kánikula Kommandó várhatóan augusztus 25-ig tart.

Csillagszóró Kánikula Kommandó bírság kondorosi üzlet Kikelet