Világgazdaság

Házhoz jön a szelektív hulladékgyűjtő - Nézze meg!

Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter bemutatta Budapest első "szelektív panel" projektjét a gazdagréti lakótelep egyik épületében. Egy debreceni vállalkozó találmánya nyomán Budapesten most először kínálnak műszaki megoldást arra, hogy házon – sőt, emeleten – belül biztosítsák a lakóknak a szelektív hulladékgyűjtést - áll a környezetvédelmi minisztérium szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

A Szabó János debreceni vállalkozó által kifejlesztett ötlet lényege, hogy a panelház lakói minden emeleten a szemétledobóban kezelőgombok segítségével választhatják ki, hogy éppen kommunális, azaz vegyes háztartási hulladékot, vagy újrahasznosítható - műanyag vagy papír - hulladékot dobnak a rendszerbe.

A kezelőgombok a ledobócső végén, a földszinti tároló helyiségben egy szeparáló berendezést működtetnek, amely a lakók által ledobott hulladékot a megfelelő gyűjtőedénybe irányítja. A gazdagréti épületben háromféle választási lehetőség van: a lakók külön dobhatják le a műanyag hulladékot - PET palack, műanyag vagy műanyag alapanyagú flakon -, a papír hulladékot - újságpapír, irodai papír, szórólapok, kisebb méretű kartonpapírok -, valamint a vegyes kommunális hulladékot, azaz minden egyéb háztartási hulladékot.

Debrecenben kísérleti jelleggel két hasonló rendszer már megvalósult, ennek tapasztalatai alapján építették ki az első budapesti szelektív panel rendszert. A debreceni tanulmányházak tapasztalatai azt mutatták, hogy a lakók szívesen éltek a lehetőséggel. Egy lépcsőházból egy hónap alatt mintegy 4,4m3 újrahasznosítható hulladékot, elsősorban PET palackot, italos kartondobozt és alumínium dobozt szállítottak el. A mostani projekt az Öko-Pannon és a XI. kerületi önkormányzat közös finanszírozásával valósult meg, mintegy 1,6 millió forintból, és Molnár Gyula, Újbuda polgármestere szerint további öt hasonló berendezés kiépítése van előkészületben.

Szabó János, a rendszer feltalálója a VGO-nak úgy nyilatkozott: bár egyelőre a hulladékot szelektíven gyűjtő panelházaknak nem származik közvetlen anyagi hasznuk a részvételből, egy idő után verseny is kialakulhat ezen a téren. Jelen pillanatban az immár hasznosítható másodnyersanyaggá váló hulladékot a kommunális szolgáltatók kezelik.

Ebből adódóan a csatlakozó panelházak lakói megtakarítást érhetnek el azzal, hogy csökken az általuk termelt hulladék mennyisége, más anyagi hasznuk viszont nem származik ebből. 

A "szelektív panelre" vonatkozó szabadalmi kérvény jelenleg elbírálás alatt van, Szabó János hangsúlyozta: a továbbiakban is szeretne részt venni a projektben, amely egyelőre nonprofit jelleggel működik. Véleménye szerint a későbbiekben ezt is profito orientálttá kellene tenni, hiszen ez nyújtana megfelelő motivációt az elterjedéshez.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek