Világgazdaság

Tömegesen indulhatnak Magyarországra brit fogászati turisták

Egy angol cég fogászati kezelésre utaztana brit állampolgárokat Magyarországra. A britek rengeteget spórolnának az itteni kezeléssel: Magyarországon ugyanis sokkal olcsóbb a fogászati beavatkozás, mint a szigetországban.

Egyénileg már számos országból utaztak Magyarországra rossz fogaikat kezeltetni a nyugati uniós országokból. Ám a lincolni székhelyű Hungarian Dentist Travel Company egy sátorral járja Nagy-Britanniát, hogy meggyőzze a briteket: jobb - és főleg olcsóbb - számukra, ha Magyarországon kezeltetik rossz fogaikat - számol be a BBC.

A közszolgálati csatorna honlapján olvasható írás szerint a betegek megtakarítási mintegy kétharmadnyi: a szigetországban 20 ezer fontért (mintegy hatmillió forintért) végzett beavatkozás Magyarországon 8 ezerből (2,4 millió forint) megúszható.

A nyilatkozók szerint a brit fogászati ellátás szörnyű, nem beszélve a százas nagyságrendű várakozókról. Az állami rendszerben nincs elég fogorvos, így a betegek magánorvoshoz vagy külföldre kényszerülnek, ha időben meg akarják csináltatni fogaikat. Hiábba költött a brit állami egészségügy 200 millió fontot, és vett fel 600 új fogorvost idén, a helyzet nem javul.

A sátorban a tanácsadás 15 fontba kerül, ám az orvossal történt konzultáció után a helyszínen sor kerül a beavatkozásra. A Hungarian Dentist Travel egyébként évente 25-30 pácienssel utazik Magyarországra.

A céget Christopher Hall és Varga Cecília hozta létre. Varga felismerte, hogy a magyar fogorvosoknak páciensre, míg brit betegeknek orvosokra van szükségük - derül ki a SkyNews beszámolójából.

A közös üzlet virágzik, Hall és Varga azt tervezik, hogy kiterjesztik "magyar roadshow-jukat" Nagy-Britannia más területeire is. A britek fokozatosan rájönnek, hogy a magyar orvosok magasan képzettek, ráadásul a céggel kapcsolatban álló orvosok mind regisztrálva vannak az angol Általános Fogászati Tanácsnál.

Az osztrákok számára húsz éve megszokott, hogy Magyarországra jönnek fogaikat kezeltetni. Az angolok számára csak négy éve - a fapados légitársaságok magyarországi megjelenése óta - elérhetőek a magyar fogorvosok. A SkyNewsnak nyilatkozó Varga Cecília így megérti a szigetországiak óvatosságát, aki szerint mindazonáltal a Magyarországon végzett beavatkozások nagyjából 70 százalékkal olcsóbbak a brit magánpraxisoknál.

KK - Főoldal bal Varga CecíliaSZDSZ-ügyek fogászati kezelés Elemzői vélemények A szociális és adórendszer átalakítása SZDSZ-ügyek Deviza- és árupiac Hungarian Dentist Travel Company Tudomány - Kultúra BÉT