Világgazdaság

Új felzárkóztatási programok a hátrányos helyzetűek integrálására

Legalább százmilliárd forint jut a hátrányos helyzetűek társadalmi és munkaerő-piaci integrációjára.

A társadalmi befogadás, részvétel erősítésére folyó áron 107,42 milliárd forintnyi forrás áll rendelkezésre 2007–13 között Magyarországon. Az Új Magyarország fejlesztési terven (ÚMFT) belül a Társadalmi megújulás operatív program (TÁMOP) ötödik prioritási tengelye fogja át ezt a területet, s az előirányzott keret 10,83 százaléka jut erre a célra.

Ez a prioritási tengely az egyének és közösségek azon csoportjaira összpontosít intézkedéseivel, amelyek halmozottan hátrányos társadalmi és munkaerő-piaci helyzetben élnek, és felzárkóztatásuk, társadalmi integrációjuk speciális eszközöket, integrált módszereket igényel.



Mindennek szellemében a TÁMOP tervezett beavatkozásai ennél a prioritásnál kiterjednek: 1. a kiemelt leghátrányosabb helyzetű térségek humán kapacitásának fejlesztése, 2. a gyermek- és ifjúsági programokra, 3. a halmozottan hátrányos helyzetű csoportoknak a szociális ellátórendszerhez és a szolgáltatásokhoz való hozzáférésének javítására, munkaerő-piaci integrációjuk előmozdítására, 4. a szociális ellátórendszer és a szolgáltatások javítására, 5. a helyi közösségek és a civil társadalom fejlesztésére, 6. a társadalmi kohézió erősítésére, bűnmegelőzési és reintegrációs programokra.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

VG-->

hátrányos TÁMOP piac