Világgazdaság

Obamában bízik a piac, ahol ma Budapest a zászlóshajó

A nemzetközi részvénymutatók világszerte hatalmas nyereséget könyvelnek el (kivétel a Deutsche Börse, ahol a legnagyobb német bank papírja húzza le az indexet). A feltörekvő piacokon is „tombol” a jókedv: Budapest 12 százalékos plusszával a legjobban teljesítő piac, köszönhetően a Nemzetközi Valutaalap 25,5 milliárd dolláros hitelcsomagjának, amely visszacsalogatja a befektetőket a Magyarországra.

Az MSCI Világindex 3 százalékot emelkedett ma, a 10 szektorból 9 iparág van pozitív tartományban. Az európai Dow Jones Stoxx 600 5,1 százalékot nőtt, és az Ázsiai-Csendes Óceánia térségét követő MSCI is 3,4 százalékkal emelkedett, amelynek a japán kamatvágásról szóló hírek adnak szárnyat (pénteken dönt a Bank of Japan).

Európában 10 százalékos pluszban vannak a bankpapírok: Royal Bank of Scotland, Allianz SE és az AXA húzza a kosarat. A nyersanyagok drágulása segíti a bányatársaságok árfolyamainak emelkedését, a Rio Tinto 9,7 százalékos pluszban mozog, az energia szektorból jelentős nyeresége van a Royal Dutch Shell-nek (6,5 százalék). Az autóipar is nyereséget tud ma elkönyvelni: a Daimler AG árfolyama 20 százalékkal nőtt, miután a Merril túladottnak minősítette a papírjait (45 százalékot esett az árfolyam ebben a hónapban). Nőtt a Porsche és a Volkswagen árfolyama is, de közben a Deutsche Börse bejelentette, hogy a DAX Index kosarában csökkenti a Volkswagen súlyozását, akkora mértékű volt az autókonszern vesztesége az utóbbi hetekben.

A feltörekvő piacokon hatalmas ralit tudnak maguk mögött a mutatók. A BUX Index több mint 12 százalékos pluszban mozog kora délután (a Mol, MTelekom, OTP, Rába, Fotex, Synergon és az FHB is 13-15 százalékos pluszban mozog). A prágai PX Index is közel 12 százalékon áll (szintén a bankpapírok és az energia szektor húzza: Orco, CEZ, Komercni Banka 15 és 20 százalékos pluszban van). A varsói WIG-20 5,88 százalékkal emelkedett, a bécsi ATX pedig 6 százalékkal nőtt délutánig. Az orosz MICEX index 8,8 százalékos pluszban van, miután az orosz állam részvényvásárlásokba kezdett a jelentősebb orosz vállalatokból.

A nyugat európai mutatók közül a DJ Euro Stoxx 50 plusz 3,63 százalékon áll, a londoni FTSE-100 plusz 5,05 százalékon, a párizsi CAC-40 pedig plusz 6,65 százalékon mozog. A frankfurti DAX Index van egyedül a negatív tartományban, a mutató mínusz 1,5 százalékon áll. Érdekesség, hogy a befektetői vélemények szerint a jövő évi részvénypiaci kilátásokat jobban segítené Barack Obama elnökké választása, mint hogyha John McCain republikánus elnökjelölt nyerne (jövő héten választanak az Egyesült Államokban).

ATX Deutsche Börse Mtelekom OTP Orco CAC-40 Komercni Banka Royal Bank of Scotland WIG-20 FTSE-100 Ázsiai-Csendes Óceánia térség MSCI Világindex londoni FHB Rába frankfurti DAX index Fotex varsói BUX Nemzetközi Valutaalap Allianz SE bécsi Royal Dutch Shell CEZ Mol Bank of Japan prágai John McCain SYNERGON Dow Jones Stoxx 600 Barack Obama PX