Világgazdaság

Kéz a kézben esnek a fejlődők és a fejlettek tőzsdemutatói

Európában és Ázsiában a pénzügyi szektor és a nyersanyag termelő vállalatok részvényei húzzák le az árfolyamokat. Elemzők szerint egyre jobban érződik a reálgazdasági hatása a pénzügyi krízisnek, amit jól jelez az európai cégek eredményeinek csökkenése.

A globális részvénypiaci mozgásokat követő MSCI index 1,6 százalékkal csökkent 925,40 pontra, míg a Standard & Poor’s 500 mutatója 1,9 százalékkal csökkent. Az öreg kontinensen a londoni FTSE-100 mínusz 2,41 százalékon, a párizsi CAC-40 mínusz 3,11 százalékon, a frankfurti DAX Index mínusz 2,59 százalékon állt délután. A DJ Euro Stoxx 50 mínusz 3,15 százalékon mozgott.

A feltörekvő piacok is 3 százalékot meghaladó veszteséget mutatnak, a BUX Index például mínusz 5,6 százalékon állt a zárás előtt egy órával. (Az MSCI feltörekvő piacokat követő mutatója 4 százalékot esett). A fejlődő gazdaságok közül az orosz Micex index van leginkább mélyrepülésben: 9,4 százalékot esett az árfolyam. A kínai CSI Index 1,1 százalékkal csökkent.

CAC-40 CSI 300 FTSE-100 londoni fejlett Micex frankfurti fejlődő index DAX MSCI feltörekvő BUX párizsi Orosz kínai mutató tőzsdemutató