Világgazdaság

Lánctartozások - Egyre többször késnek a fizetéssel a kkv-k

Az utóbbi egy évben tovább nőtt a kis- és közepes vállalatok körében a késedelmes fizetés gyakorisága, a lánctartozás által okozott problémák súlya viszont némileg csökkent a 2007-es adatokhoz képes.

Erre utalnak az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáselemző Intézete (GVI) 2008. júliusi adatfelvételének eredményei. A lánctartozás és a likviditási gondok leginkább az építőipart sújtják.

A vizsgálatban részt vevő háromszáz kis- és közepes vállalkozás 82 százalékának több alkalommal is késedelmesen fizetett legalább egy üzletfele az elmúlt fél évben. A késedelmesen fizető üzleti partnerek átlagos aránya az idén 34 százalék volt, enyhén (2 százalékponttal) növekedett 2007 óta, viszont így sem éri el a 37 százalékos 2005-ös értéket. A késedelmesen befolyó összeg a teljes értékesítés 39 százalékát teszi ki, ez az arány 6 százalékponttal nőtt tavaly óta, elérve az eddigi legmagasabb értéket.

A kutatás eredményei azt mutatják, hogy a kisebb vállalatokat sújtja nagyobb arányban a késedelmes fizetés problémája. Az ötven főnél alacsonyabb létszámú cégek körében átlagosan 37 százalékos a több alkalommal így fizető partnerek aránya (2007-ben 35 százalék volt), valamint az értékesített termékek vagy szolgáltatások ellenértékének átlagosan 41 százaléka folyik be egy héttel a fizetési határidő után (tavaly ez csak 37 százalékot tett ki).

Ezzel szemben a száz főnél nagyobb vállalkozások között csak 28 százalék azon cégek aránya, amelyek partnerei több alkalommal késve fizettek, s a határidő után egy héttel befolyó összeg is a teljes értékesítésnek átlagosan csupán 35 százalékát teszi ki.

Jól látható az adatokból, hogy a tisztán magyar tulajdonú vállalatok partnerei késnek a leggyakrabban a fizetéssel: átlagosan 34 százalékuk utalt határidő után, és az értékesített termékek ellenértékének 39 százaléka folyt be így. A külföldi tulajdonú cégeknél a későn fizető partnerek aránya csak 27 százalék, a határidőn túl befolyó összeg pedig a teljes értékesítés 28 százalékát teszi ki.

A kizárólag hazai piacra termelő cégek üzletfeleinek 34 százaléka marad el a fizetéssel, és a termékek ellenértékének 39 százaléka késve érkezik be a társasághoz. A döntően exportáló vállalatoknál ezek az arányok csak 24, illetve 29 százalékot tesznek ki. A késedelmes fizetés az építőipari cégek körében okozza a legnagyobb problémát. Üzleti partnereik átlagosan 45 százaléka rója le tartozását időn túl, és az ellenérték 50 százaléka késedelmesen folyik be.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

MKIK Gazdaság- és Vállalkozáselemző Intézet lánctartozás kkv